Deuen existir pocs pobles catalans que poden dir amb veu tan ferma i alta que han donat quatre presidents de la Generalitat. L'únic, però, que és nascut a la vila és Carles Puigdemont i Casamajó. Els altres tres són abats que residien al monestir d'Amer en el seu temps de màxima esplendor.

Segons el recull històric de l'Ajuntament d'Amer, el primer monjo sortit del monestir que va ser nomenat president de la Generalitat va ser Francesc de Giginta en el trienni 1566-68. Posteriorment, de les parets del monestir va sortir un altre president: Miquel d'Alentorn i de Salbà, que ho va ser entre 1635-37 i finalment, Andreu Pont d'Osseja en el període 1647-49. Alguns estudiosos també situen Dalmau Cartellà i Despou com a president de la Generalitat amb arrels amerenques però no existeix amb certesa aquest fet. Així, Carles Puigdemont i Casamajó és el quart president de la Generalitat sortit d'Amer. Els abats dels monestirs catalans solien ocupar aquesta tan elevada responsabilitat perquè en aquella època eren pràcticament els únics que sabien llegir i escriure.

Amer vol deixar constància de tot aquest llegat i de moment s'han editat uns fulletons on es recullen els principals fets històrics que ha viscut aquesta vila fundada l'any 840, quan alguns documents deixen constància de l'existència de la casa de Santa Maria vora el riu Amera, pertanyent al monestir de Sant Medir, situat a Sant Gregori. Un altre fet històric va ser l'any 1485, quan el 8 de novembre es va signar a Amer el compromís d'arbitratge del rei Ferran el Catòlic en el conflicte remença.

Però a Amer hi ha també un altre personatge il·lustre. Es tracta de l'exalcalde de Barcelona Josep Maria de Porcioles i Colomer, el batlle que va estar més anys en el càrrec durant la dictadura franquista. La figura de Porcioles -sempre controvertida- és recordada encara en una placa situada a la casa que el 15 de juliol de l'any 1904 el va veure néixer. La placa es va col·locar el 1984, quan es van recordar els 80 anys de l'efemèride.