Les gairebé cinc hores de debat d'investidura d'ahir, que van portar Carles Puigdemont a ser el 130è president de la Generalitat, van deixar un debat amb poques novetats. Ciutadans i PP van coincidir i van assegurar que Mas no va ser "prou valent" per posar les urnes.

Per la seva banda, Catalunya Sí que Es Pot va reivindicar la celebració d'un nou referèndum. Socialistes i Ciutadans van coincidir en diverses ocasions, tan sols per omplir minuts del seu discurs per dirigir-se a Artur Mas, qui no tenia dret a intervenció. Un debat llarg i ple de retrets i dubtes envers el nou president.

No ens tremolaran les cames, i també nosaltres ens deixarem la pell en defensa d'aquests valors"

La líder de Ciutadans a Catalunya considera que Carles Puigdemont serà un president "continuista" que ha estat "posat a dit" per escometre un projecte "il·legal" d'independència, i es compromet a "deixar-se la pell" en defensa de la democràcia i de les lleis.

Segons la dirigent, Puigdemont no és una persona "suficientment moderada i respectuosa amb la majoria dels catalans, per representar-los a tots ells".

En rèplica al candidat, qui va assegurar que es "deixarà la pell" per impulsar el procés independentista, Arrimadas va afimar que a C's: "No ens tremolaran les cames, i també nosaltres ens deixarem la pell en defensa d'aquests valors".

Arrimadas va asseverar que el "no" de C's a la investidura és un "no" als que volen "saltar-se les lleis i la democràcia" i va retreure a Puigdemont que durant l'exposició del seu programa de govern "s'hagi oblidat" d'abordar el problema de la corrupció.

Abans d'incidir en el candidat, Arrimadas va començar el seu discurs amb unes paraules molt crítiques cap al president català en funcions, Artur Mas, al qual va acusar de "tenir por de les urnes de debò", les que són "legals" i tenen "garanties".

Arrimadas entén així que Mas ha cedit el pas a Puigdemont davant la pressió de la CUP però també per evitar que CDC retrocedís més en unes noves eleccions, una opinió compartida amb CSQP.

Aquells que havien dit a Mas, president, posi les urnes, ara li han dit que fes el que calgués abans que tornar a posar-les"

El líder del PSC, Miquel Iceta, va dir "no" a la "independència, la il·legalitat i la investidura" de Carles Puigdemont (JxSí) com a nou president de la Generalitat, a qui va demanar que governi "per a tots els catalans" i li va retreure que s'hagi "subhastat" la Presidència catalana. Iceta va fer ús de les mateixes tres negatives que ja va dirigir a Artur Mas quan aquest va ser candidat a la investidura al primer debat del novembre passat, ja que "no apreciem cap diferència entre vostè i ell", ha dit.

Iceta va demanar a Puigdemont que la seva presidència "no amagui el vell dimoni de la política catalana de separar entre bons i mals catalans". Iceta va afirmar que la majoria parlamentària que sumen JxSí i la CUP els habilita per governar, "però no per perseguir la independència". "Aquells que havien dit a Mas, president, posi les urnes, ara li han dit que fes el que calgués abans que tornar a posar-les", va assenyalar.

La investidura té com a finalitat donar temps a CDC perquè es refaci"

El president del grup de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP), Lluís Rabell, va considerar que la investidura del nou candidat a la presidència de la Generalitat, Carles Puigdemont, "té com a finalitat donar temps al fet que CDC es refaci" sense perdre "els ressorts del poder" davant una situació en la qual el partit liderat per Artur Mas "està en caiguda lliure i amb múltiples casos de corrupció".

Rabell va reivindicar "una gran aliança pel canvi" com a alternativa al nou Govern, al futur president, a qui va anticipar el vot contrari de CSQP. Alhora, també va criticar "els oblits significatius" del candidat a la presidència, com "la situació de violència de gènere".

Per a Rabell, "la declaració del 9 de novembre és un engany, i una fatxenderia que ningú es creu", i va afegir que al president del Govern, Mariano Rajoy, "li va bé la investidura, perquè ara intentarà de nou fer un pacte amb el PSOE".

Ni vostè ni ningú iniciarà cap procés de ruptura de Catalunya amb la resta d'Espanya"

El líder parlamentari del PPC, Xavier García Albiol, va advertir ahir a Carles Puigdemont que "ni vostè ni ningú iniciarà cap procés de ruptura de Catalunya amb la resta d'Espanya".

En l'arrencada del seu discurs durant el ple d'investidura al Parlament, Albiol va ser contundent amb el pròxim president català: "Li ho dic mirant-lo als ulls: ni vostè ni ningú iniciarà cap procés de ruptura", va advertir, lamentant el "debat exprés" d'investidura en el qual "és segurament un dels dies més tristos de la dignitat de Catalunya".

El líder del PP també va parlar del President sortint, Artur Mas, a qui va acusar d'haver "humiliat el poble català" amb el seu acord amb la CUP i va assegurar que "passarà a la història" com el "gran culpable" d'haver "dividit i fracturat els catalans".

L'exalcalde de Badalona va tirar d'ironia en "reconèixer-li dues virtuts: haver humiliat la CUP i que la CUP l'hagi humiliat a vostè", encara que va lamentar que "el problema és que entre uns i altres han humiliat el poble de Catalunya". "Passarà a la història per haver dividit i fracturat la societat catalana", li va etzibar Albiol, que li va retreure que "no hi ha res més antidemocràtic que reconèixer públicament que s'han corregit els resultats de les urnes a través d'una negociació en despatxos a porta tancada i a les fosques".

Segons el seu parer, "la voluntat dels catalans ha estat adulterada amb pactes foscos que tenen per objectiu imposar als catalans el que no han decidit la majoria de les urnes". I va tornar a ironitzar en atribuir-li el "rècord" d'haver provocat en cinc anys "la divisió del PSC, la ruptura de CiU, la desaparició d'Unió i haver convertit els antisistema de la CUP en el partit central i referent en la pròxima legislatura. Pitjor, impossible".

En el torn de rèplica Albiol va aprofitar per fer un prec a Miquel Iceta per demanar-li que el PSC es posicioni clarament contra la independència.

Entenem que estem investint el president que ens portarà a unes eleccions constituents"

La portaveu del grup de la CUP, Anna Gabriel, va anunciar que la seva formació emetria 8 vots a favor i 2 abstencions a fi d'atorgar la confiança al nou president de la Generalitat que "ha de portar a unes noves eleccions, aquestes sí, constituents" i al seu nou executiu, i possibilitar que prosperi la seva investidura.

Gabriel va precisar el sentit dels vots de la CUP i va advertir que la nova legislatura té un caràcter d'"excepcionalitat" perquè en ella "estan previstes ruptures i mesures de xoc". Després d'explicar que la CUP ha intentat durant els últims tres mesos de negociacions que no hi hagués "una figura presidencialista per confondre el procés amb una persona".

La portaveu es va dirigir al candidat per dir-li: "Carles, tens l'enorme responsabilitat de ser el president de la transició cap a la nova república". I va emplaçar-li el "repte de fer el procés més plural i transversal".