El Govern espanyol va garantir ahir el compliment de la llei davant l'acord per a la investidura d'un nou president de la Generalitat i va apel·lar que el pròxim Executiu central compti amb una àmplia base parlamentària que defensi els drets dels espanyols i faci front al "desafiament independentista".

L'Executiu va fer aquestes consideracions en un comunicat, després de conèixer la renúncia d'Artur Mas a optar a la reelecció com a president de la Generalitat per facilitar un acord entre Junts pel Sí (JxSí) i la CUP per tal d'investir com a president el fins ara alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

Un acord davant el qual, a l'espera de les negociacions per a la investidura del president espa-nyol després de les eleccions del passat 20 de desembre, trasllada a les diferents forces polítiques "la necessitat que el pròxim Govern d'Espanya compti amb una àmplia base parlamentària" -diu el comunicat de l'executiu.

Un ampli suport a les Corts que considera que garantiria "l'estabilitat i la capacitat per defensar amb solvència i eficàcia el dret de tots els espanyols a decidir sobre el seu país i fer front al desafiament independentista".

El Govern de l'Estat va assenyalar que davant l'acord d'última hora assolit per aquests dos grups del Parlament de Catalunya, vol recordar que tothom està sotmès a l'imperi de la llei "i més encara -precisa- aquells a qui se'ls encomana la representació de les institucions".

"Les institucions autonòmiques catalanes troben la seva legitimitat en la Constitució Espanyola, que és la que ha garantit el major nivell d'autogovern de la història de Catalunya recollit en el seu estatut d'autonomia", va afegir el Govern estatal a través del seu comunicat.

També afegia que "no hi ha majoria parlamentària que pugui emparar o justificar actes il·legals o la pretensió de trencar la sobirania nacional expressada en la Constitució".

Per això, va garantir que la llei es respectarà i que totes les institucions, com va dir que ha passat fins ara, han de complir amb el seu deure en defensa de la sobirania nacional i dels drets i les llibertats de tots els espanyols, inclosos els que viuen en Catalunya.

En aquest sentit, va recordar que el passat 2 de desembre el Tribunal Constitucional ja va acordar, per unanimitat, que declarava nul·la per inconstitucional la Resolució I / XI del Parlament de Catalunya.

"El Govern -subratlla el comunicat- vol fer una nova crida a la responsabilitat dels dirigents de Catalunya perquè posin fi a l'estratègia de divisió i fractura de la societat catalana i dediquin els seus esforços a buscar solució als problemes dels ciutadans en comptes de generar noves tensions".