La direcció de la CUP ha ratificat avui amb una àmplia majoria del 73,33% l'acord amb Junts pel Sí (JxS) que permetrà la investidura de Carles Puigdemont com nou president de la Generalitat, encara que un 15 % dels membres del Consell Polític l'han rebutjat.

La reunió del Consell Polític de la CUP i del seu Grup d'Acció Parlamentària (GAP), que s'ha celebrat aquest matí a la seu nacional d'aquesta formació, ha ratificat l'acord amb JxS per 44 vots a favor (73,33%), 9 en contra (15 %) i 7 abstencions (11,67 %).

A la reunió s'ha acordat, també, que els dos diputats que, en compliment de l'acord amb JxS, dimitiran després del debat d'investidura seran Julià de Jodar i Josep Manel Busqueta, que seran substituïts per Mireia Vehí i Joan Garriga.

Encara que a l'acord amb JxS s'estipula que la CUP realitza autocrítica per la manera com s'han desenvolupat les negociacions durant els últims tres mesos, entre els dimissionaris no figurarà Anna Gabriel, qui lidera el sector més reticent a acceptar la proposta que havia estat negociada amb la coalició guanyadora de les eleccions del 27S.

És més, Anna Gabriel no només no dimiteix, sinó que aquesta tarda serà qui intervindrà en el ple d'investidura del Parlament en representació del grup de la CUP.

El diputat Benet Salellas, que ha estat qui aquest migdia ha explicat en una roda de premsa el desenvolupament de la reunió del Consell Polític, no ha aclarit si l'actual president del grup parlamentari i cap de llista de la CUP, Antonio Baños, continuarà com a diputat o no, una vegada que aquest últim s'ha mostrat disposat a reconsiderar la seva dimissió si li ho demanaven.

Segons Salellas, les dimissions són les que el Consell Polític ha considerat com "idònies", després que tant De Jodar com Busqueta hagin mostrat la seva disposició a deixar els seus escons.

En canvi, aquest òrgan de direcció de la CUP no ha decidit encara quins són els diputats que s'integraran "dins de la dinàmica parlamentària" de JxS per garantir l'estabilitat parlamentària i en compliment també de l'acord assolit ahir entre les dues formacions.

Segons Salellas, la CUP donarà avui els seus vots per investir al nou candidat de Junts pel Sí, Carles Puigdemont, perquè "no és un fill polític del 'pujolisme'" ni tampoc "ha participat en governs que han dut a terme retallades".

També ha assenyalat que l'acord amb JxS no obliga la CUP a aprovar "cap política antisocial, ni de bon tros a acceptar pressupostos que retallin" els serveis públics.

Ha llançat, en aquest punt, un avís a JxS: "la CUP tindrà la mà estesa per a la construcció de la república però el puny tancat amb les retallades".

Salellas ha qualificat Mas com "la pedra que no deixava avançar al país" cap a la independència, i ha afegit que "hem enviat tant Mas, com els consellers Irene Rigau, Boi Ruiz i Felip Puig a la paperera de la història".