Carles Puigdemont deixarà l'alcaldia de Girona entre avui al matí i demà. Si la investidura prospera, avui l'actual batlle gironí serà el pròxim president de la Generalitat, fet que l'obliga a abandonar l'Ajuntament. Ahir mateix el grup del govern va haver de córrer per decidir els tempos del relleu. La llei no preveu que el càrrec de president sigui compatible amb el de batlle i s'ha de fer el ple de renúncia. Puigdemont deixarà el càrrec abans de dimarts.

A l'hora de tancar l'edició, no s'havia convocat cap ple extraordinari per avui i l'equip de Govern no tenia previst comunicar la convocatòria. Tot apunta, però, que el relleu serà ràpid, i que després del ple de renúncia, el ple de nova presa de possessió seria dilluns 18 de gener.

La sortida de Puigdemont provoca que corri la llista de CiU i el següent candidat és l'actual delegat d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Vicenç Estanyol.

Els regidors van valorar ahir el nou panorama. El regidor de Sostenibilitat i portaveu de CiU, Carles Ribas, va confirmar que en la reunió de dilluns es debatrà el nom del futur alcalde o alcaldessa de Girona -ell mateix apunta a successor, juntament amb la regidora d'Esports i Ocupació Isabel Muradàs, o la regidora d'Urbanisme, Marta Madrenas.

Ribas es va mostrar molt satisfet pel salt de Puigdemont a la presidència de la Generalitat. El regidor va explicar que "és la persona que té el perfil ideal per reconduir el procés i té les virtuts necessàries per aconseguir-ho".

Qui també es va mostrar satisfeta per la tria va ser la portaveu d'ERC-MES, Maria Mercè Roca, que va afirmar que "sempre ens hem d'alegrar que la gent prosperi. Puigdemont té ambició i ho farà bé". Roca també es va felicitar per mantenir viu el procés sobiranista amb un desenllaç "sorprenent" però que és "el que tothom volia".

El portaveu de la CUP-Crida per Girona, Lluc Salellas també va veure amb bons ulls que a nivell català s'hagi arribat a un acord "benvingut". "Tot el que sigui generositat i sacrifici i aportacions per avançar en justícia social i anar cap a un procés constituent serà positiu", va dir. Salellas, però, va ser caut a l'hora de valorar el nou escenari municipal: "ens tornem a situar al 24 de maig, amb un partit de 10 regidors al qual li tocarà formar govern. Estarem a l'expectativa".

Per la seva banda, la portaveu del grup municipal del PSC, Sílvia Paneque, va expressar la seva preocupació pel que pot suposar la marxa de Puigdemont de l'Ajuntament. Paneque, que va felicitar l'encara alcalde, va dir que el seu grup estarà "amatent per veure com el canvi afecta el dia a dia de la ciutat".

La portaveu del PP, Concepció Veray, també va manifestar preocupació pel canvi d'alcalde, i es va preguntar "si el substitut prioritzarà Girona o el procés, com fins ara". La regidora popular va denunciar que "ja fa mesos que hi ha paràlisi a Girona. A veure si seguirem així". Veray també va afirmar que previsiblement no donarà suport al nou batlle, com tampoc ho va fer amb Puigdemont, i va esperar que l'alcalde doni explicacions als regidors i a la gent que el va votar. El portaveu de Ciutadans, Jean Castel, va assegurar que "Puigdemont s'assembla molt a Mas; ha fet declaracions molt fortes, com ara dir que vol expulsar els invasors de Catalunya. Aquí no hi ha invasors, només ciutadans". Castel també va afegir que C's estarà "a l'aguait" per veure qui serà el ?subs?titut i creu que amb la seva marxa "Girona potser no estarà tan manipulada per tendències separatistes".

Per altra part, desenes de veïns d'Amer, poble natal de Puigdemont, es van concentrar a la plaça de la Vila per celebrar que un fill del poble sigui candidat a la presidència de la Generalitat.