El Síndic de Greuges i responsable del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura -MCPT-, Rafael Ribó, va reclamar ahir la derogació el Decret 176/2000 de regulació del Sistema Català de Serveis Socials, ja que accepta com «ingrés voluntari» aquell que efectuen familiars o amics de la persona gran quan aquesta no té la capacitat per acceptar o rebutjar l'internament.

El MCPT va considerar que aquesta mesura «suposa una forta limitació per a la llibertat de persones vulnerables i pot haver-hi risc d'abusos que els poders públics han de mirar d'evitar». Per aquest motiu, l'equip va proposar que l'internament del pacient tingui l'autorització tant del familiar o amic com d'un jutge, un «tràmit ràpid, pràcticament immediat», va assegurar. El síndic també va demanar més formació, especialment en l'àmbit mèdic, per detectar possibles maltractaments i tortures. Segons va informar Ribó en la presentació de l'Informe Anual del MCPT 2015 al Parlament, el Protocol d'Istanbul, un conjunt de normes sobre les actuacions en la tortura des del punt de vista mèdic avalat per l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans el 2000, «és desconegut tant a Catalunya com a Espanya». Segons el protocol d'Istanbul els reconeixements mèdics s'han de fer en privat i cal registrar qualsevol cas de violència o maltractament, fins i tot si la víctima no ho ha denunciat, ha destacat el Síndic.

«Falta de base»

D'aquesta manera, l'equip del MCPT va evidenciar «una falta de base a l'hora de fer les exploracions mèdiques per detectar possibles maltractaments, tant si es fan arran de les denúncies de les presumptes víctimes o davant l'existència d'indicis de violència».

El MCPT va recomanar al Departament de Justícia i col·legis professionals que divulguin i facin pedagogia sobre d'aquest manual internacional per adaptar els protocols mèdics forenses «garantir la veracitat de les denúncies davant els òrgans jurisdiccionals competents».