La cap de la oposició al Parlament de Catalunya, Inés Arrimadas, va afirmar que la renúncia d'Artur Mas de repetir com a president de la Generalitat és la "constatació d'un fracàs" que s'estén al seu "projecte polític". Arrimadas va assenyalar diverses semblances que comparteixen Mas i el seu successor, l'encara alcalde de Girona, Carles Puigdemont, entre les quals "l'experiència a instrumentalitzar les institucions" -i en el cas de Puigdemont, els ajuntaments-, per a la causa independentista i que cap dels dos anava de cap de llista a la seva circums?cripció.

Sobre el ple d'investidura d'avui, Arrimadas confia que sigui "un debat seriós i digne". I és que Arrimadas va mostrar-se desconfiada sobre el format del debat, donada la precipitació dels fets. "Em temo que tindran la temptació d'emprar la majoria de la Junta de Portaveus per evitar que sigui un debat com es mereix", va dir sobre les forces independentistes i sobre la presidenta de la Cambra Catalana, Carme Forcadell, qui personalment va informar a la cap de l'oposició i via telefònica sobre l'acord entre Junts pel Sí i la CUP.

Un acord que la líder de C's va assenyalar que cau en el "frau democràtic" per "intentar corregir els resultats de les urnes" del passat 27 de setembre. Ho va dir en referència a acords com la renovació en el grup parlamentari de la CUP, que dos dels diputats passaran a formar part de Junts pel Sí i que els cupaires no podran votar en el mateix sentit que els partits contraris al procés quan estigui en risc la majoria governamental.

Arrimadas va refermar la proposta de Ciutadans com a "oposició sensata, responsable, dialogant" i que "no divideix els catalans" amb les "prioritats socials" com a eix de la seva estratègia, així com la "lluita contra la corrupció". Un aspecte en el qual no destaca, segons C's, Carles Puigdemont, del qual va recordar que va ser fundador de la JNC -les joventuts de CDC?-, i que ha mostrat públicament i en nombroses ocasions el seu suport envers l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

Per als socialistes, el primer secretari Miquel Iceta va valorar molt críticament l'acord. "Se'ns va dir que la presidència no era l'objecte d'una subhasta de peix, i ara els fets ho desmenteixen. La presidència ha estat subhastada: la CUP obté que Mas no sigui president a canvi de reconèixer errors i de subordinar-se a JxSí de forma impúdica", va afirmar Iceta, que va denunciar que de la incorporació de dos diputats cupaires a la formació independentista "se'n diu transfuguisme".

El líder del PSC va afegir que "avui -??per ahir?- políticament Catalunya està a la deriva". "És un bon acord per a CDC però un mal acord per als catalans", va reflexionar en veu alta Iceta. "Des del nostre punt de vista és un intent més de guanyar temps i d'evitar reconèixer que el full de ruta cap a la independència assenyala un camí intransitable", va remarcar el cap de files del PSC, que va carregar contra una presidència de Mas que ha estat marcada per "fractures i divisions que no han proporcionat cap avenç".

Iceta nega el mandat

"El problema no són les persones concretes sinó un full de ruta equivocat i una lectura errònia del resultat electoral del 27-S. No hi ha un mandat democràtic per a la independència per camins unilaterals o il·legals", va insistir Iceta, que esperava amb impaciència el discurs que farà avui al ple del Parlament el candidat a president de la Generalitat, Carles Puigdemont: "Que el debat de demà -per avui- serveixi per aclarir aspectes clarobscurs que poden condicionar de forma negativa la legislatura: estabilitat, durada, el seu contingut i els objectius que persegueix". I va afegir que l'acord de Junts pel Sí i la CUP és fruit "de la por, el recel i la desconfiança": "Por a unes noves eleccions, a no poder reeditar Junts pel Sí, a perdre els comicis per part de Mas i CDC".

El president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va mostrar-se dolgut i sorprès per l'acord a què van arribat aquest dissabte Junts pel Sí i la CUP. Rabell veu l'acord "humiliant" per a la CUP perquè "assegura la investidura del testaferro del senyor Mas" i, a més, "garanteix al seu govern una estabilitat durant la legislatura comprometent-se a no votar mai conjuntament amb les forces polítiques que no formen part de l'anomenat procés".

Rabell va reivindicar la seva formació com l'"oposició d'esquerres" i l'"alternativa" per "reconstruir" la "majoria social favorable al dret a decidir". Rabell va retreure que "no és el president Mas qui encapçalarà la institució, però serà un testaferro", i va coincidir amb Arrimadas en destacar que "és prou coneguda l'admiració i mestratge que reconeix -Carles Puigdemont- a Jordi Pujol".

El líder de CSQP va recordar que fa uns dies "havíem saludat la coherència i l'actitud ferma de la CUP amb la paraula donada de no investir Mas" i va manifestar el seu "desgrat" per un "acord que comporta la reconducció de Convergència al capdavant de la Generalitat". També va lamentar que les negociacions dels darrers mesos "semblaven girar l'esquena a les preocupacions més punyents de la societat catalana i a la gent que pateix les conseqüències de la crisi i les retallades".

Rabell va assegurar que la formació que lidera farà a partir d'aquest diumenge, quan se celebri el Ple d'Investidura, un "treball de proposta i alternativa a les polítiques d'austeritat" i per "reconstruir el que no hauria d'haver estat destruït mai, la majoria social favorable al dret a decidir".

Per al PP, guanya la CUP

Finalment, el president del grup parlamentari del PPC, Xavier Garcia Albiol, va afirmar que amb l'acord per investir Puigdemont president de la Generalitat suposa que "Mas mor matant" i va considerar que l'acord és "una victòria de la CUP". Per aquests mo?tius, va asseverar que "avui més que mai Espanya necessita un govern fort amb capacitat per respondre al desafiament separatista del nou govern de Catalunya".

El líder popular va afirmar que "no estem davant un acord, estem davant una victòria de la CUP" i va indicar que la formació anticapitalista va dir el 28 de setembre "que no investiria Mas i hem arribat a l'últim minut, però Mas no serà president de la Generalitat".

L'exalcalde de Badalona va afirmar que la situació és "surrealista i esperpèntica" i va subratllar que "és molt greu" que Junts pel Sí pretengui "corregir el resultat de les urnes", cosa que ha descrit com "antidemocràtica" i que "hipoteca" tots els catalans.

"Junts pel Sí posa al davant Carles Puigdemont amb l'objectiu d'iniciar el procés de ruptura de Catalunya amb Espanya", va indicar Albiol, que va destacar que el PP estarà "a l'altura" de les circumstàncies.