Artur Mas fa "un pas al costat" en nom de "tirar endavant el país" i el procés. Així ho va anunciar ahir en una esperada roda de premsa a la tarda. Tan esperada era la compareixença com inesperat era l'acord al qual van arribar in extremis les dues formacions. El fins ahir president de la Generalitat en funcions va fer pública la seva renúncia a la reelecció en benefici de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, amb la qual cosa li cedeix el testimoni d'investidura. D'altra banda, va anunciar que es dedicarà a renovar CDC a partir d'ara i va deixar la porta oberta a tornar-se a presentar com a candidat en un futur, tot i que no ho va garantir com tampoc va precisar què farà amb la seva acta de diputat. Malgrat això i tot assegurant que al nou Govern no tindrà cap càrrec, va dir que estarà a disposició del Parlament i del futur president pel que se li demani.

En una compareixença al Palau de la Generalitat i després d'arribar a un acord d'investidura entre Junts pel Sí i la CUP, Mas va dir ?que Puig?demont serà avui investit al ple i en primera votació. Es tracta del principal punt de l'acord, que té com a contrapartida també una "assumpció dels errors" per part del partit anticapitalista. Això es materialitzarà, va explicar, amb dos diputats de la CUP, que passaran a la "disciplina parlamentària" de JxSí, de manera que el grup tindrà més diputats al Parlament (64) que els partits no independentistes. "Allò que les urnes no ens van donar directament s'ha corregit a través de la negociació", va precisar.

A més, va afegir, amb l'acord es garanteix que la CUP no votarà "en cap cas" amb l'oposició contrària a la independència i al dret a decidir. "No es pot pujar a l'Everest amb espardenyes, s'ha d'anar molt ben equipat", va insistir. En aquest sentit, va dir que el pacte permet "salvar" el procés i que "el Parlament podrà començar a funcionar i el Govern podrà fer la feina que pugui fer amb la garantia que no faran perdre les votacions cada setmana o cada mes". Aquesta és la contrapartida que han acceptat els cupaires a canvi que Mas hagi renunciat a ser el candidat a la Presidència de la Generalitat en favor d'algú, va dir, "de la seva confiança", com és Puigdemont. A l'acte, on hi havia el seu equip i també de la seva dona, Helena Rakosnik, Mas va explicar que l'acord preveu un aspecte que per a ell s'havia convertit en una "obsessió" després del 27-S: garantir que el Govern tingui estabilitat al Parlament i per tant, "fortalesa". Amb tot, Mas va admetre que renunciar a ser el candidat a la Presidència té un "component dolorós" però va dir que la decisió té "beneficis per al país i per al projecte" sobiranista. "Vull deixar clar que per a mi és una decisió que té un component dolorós, però estic tranquil i molt convençut del que estic fent, i si algú ara a curt termini no ho entén del tot, estic convençut que en els propers dies es veurà amb tota claredat", va insistir. A més, va insistir que "tan digne és ser president de Catalunya com ser expresident i fer determinades funcions".

"No deixo la política"

En aquest sentit, va recalcar que el pas al costat no és un adéu definitiu. De fet, va insistir que en cap cas es retira de la vida política sinó que seguirà actiu "ajudant" al procés i que contribuirà a refundar CDC. Tampoc va descartar repetir com a candidat en futurs comicis tot recordant que queda "absolutament lliure" del seu compromís de retirar-se als 18 mesos de la legislatura si presidia la Generalitat. "En funció de com vagin les coses a Catalunya és una porta que queda oberta", va dir. Mas va negar que la decisió presa fos, de cap manera, una "concessió" a la formació antisistema sinó que es tractava d'una decisió de caire polític que podria haver pres o no convocant dilluns noves eleccions però que l'ha adoptat a darrera hora perquè els esdeveniments "han evolucionat". En tot cas, va dir que com a expresident estarà al servei del nou Govern per "ajudar". "Si es considera en els propers temps que el que jo pugui aportar té algun valor o alguna conseqüència positiva per al país, jo amb molt de gust hi ajudaré", va afegir. D'altra banda, va manifestar que la seva renúncia no modifica la resta de l'estuctura del Govern acordada amb Junts pel Sí, on va garantir que hi haurà la vicepresidenta en funcions, Neus Munté, que era també una de les alternatives a la presidència durant les negociacions.

Finalment, el president en funcions va dir que té absoluta tranquil·litat que l'acord es complirà "fil per randa" i va advertir que "molts ho vigilarem, que aquest compromís per escrit d'estabilitat parlamentària es compleixi en tot moment".

Ovacionat com un heroi

Després de la compareixença, Mas va abandonar del Palau de la Generalitat, a l'exterior del qual l'esperaven centenars de persones. Ho va fer entre aplaudiments, consignes d'independència i a crits de "president, president". En una escena de caire èpic, també es va sentir més d'un ciutadà entonar clams com "Gràcies, president!". Entre empentes i mòbils enlaire per intentar fotografiar l'excepcional escena, la concentració espontània va acompanyar i saludar tant Mas com la seva esposa, que van creuar a peu la plaça de Sant Jaume escortats per un fort cordó policial fins al carrer Jaume I, on van pujar a un cotxe que els va allunyar de la zona.