L'acord que permetrà la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat estableix que la CUP no sumi els seus vots als de les formacions antisobiranistes i que dos dels deu diputats de la CUP col·laborin amb el grup de Junts pel Sí (JxSí) per assegurar l'"estabilitat" del Govern. L'acord subscrit in extremis per JxSí i la CUP consta de cinc punts, en els quals s'obliga la formació anticapitalista a fer "autocrítica" per la seva bel·ligerància negociadora, que ha portat Artur Mas a renunciar a la presidència de la Generalitat a l'últim moment per evitar unes noves eleccions anticipades. El Consell Polític de la CUP i el Grup d'Acció Parlamentària de la formació antisistema es reunirà avui, a les onze del matí, per ratificar l'acord.

El text de l'acord, que es reprodueix en la informació adjunta, està plantejat com una enumeració de compromisos de la CUP per "garantir l'estabilitat parlamentària i enfortir l'acció de govern". En primer lloc, la CUP es compromet a "no votar en cap cas en el mateix sentit que els grups parlamentaris contraris al procés" sobiranista o al dret a decidir "quan estigui en risc" aquesta estabilitat.

En segon lloc, la CUP accepta que dos dels seus deu diputats al Parlament "s'incorporin a la dinàmica del grup parlamentari de JxSí de manera estable" per "participar en totes les deliberacions i actuar conjuntament en les preses de posició del grup", de manera que queda garantit el compromís establert en el punt primer.

El tercer punt estableix que la CUP votarà a favor de la investidura del nou candidat a la presidència de la Generalitat "en la primera votació", que tindrà lloc avui mateix, últim dia abans que expiri el termini i hagin de ser convocades unes noves eleccions.

Els dos últims punts representen una assumpció de culpes per part de la CUP pel seu comportament negociador i plantegen, en contrapartida amb el pas enrere de Mas, la dimissió de dos dels seus diputats al Parlament. La CUP "assumeix que la defensa en els termes polítics del procés" que ha mantingut en els últims temps "pot haver posat en risc l'embranzida i el vot majoritari" del 27-S a favor de candidatures independentistes, en "una negociació que ha desgastat les dues parts i la base social i popular de l'independentisme", detalla el text.

La CUP reconeix "errors en la bel·ligerància expressada envers JxSí, sobretot en tot allò relatiu a la voluntat inequívoca d'avançar en el procés d'independència", afegeix l'acord, per la qual cosa es compromet a "reconstruir, a tots els efectes, la potència discursiva i mobilitzadora de l'etapa política que s'enceta amb aquest acord", el que inclou una "defensa activa de tots els agents que fan possible" el procés.

Finalment, la CUP es compromet a "renovar, tant com sigui necessari", el seu propi grup parlamentari "amb l'objectiu de visualitzar un canvi d'etapa i assumir implícitament la part d'autocrítica que li correspon en la gestió del procés negociador". Aquesta renovació afectarà a dos dels diputats, els relleus dels quals es produiran immediatament després de la investidura.

Fora de l'acord, però dins del comunicat que va emetre ahir la CUP per anunciar el pacte, la formació raona aquest darrer punt de les dimissions. El partit exposa que ja que Mas "ha fet un pas al costat i ha acceptat la seva part responsabilitat en les dificultats dels darrers mesos, nosaltres també el fem en els mateixos termes" amb les citades dues dimissions, que "són un gest cap a Junts pel Sí davant de les dificultats d'aquests darrers mesos". Malgrat les renúncies pactades, la formació anticapitalista deixa clar que "en cap cas es posa en dubte la tasca i l'esforç realitzat per les deu membres del grup parlamentari" de la CUP. El comunicat de la formació no manifesta quins seran aquests dos parlamentaris de la formació que hauran de plegar, sinó que informa que serà el partit el que prendrà la decisió i que, en tot cas, els dos defenestrats "seguiran treballant amb les mateixes responsabilitats polítiques i organitzatives dins del grup parlamentar i en el sí de l'organització, però sense les actes de parlamentaris.

Eulàlia Reguant, una de les negociadores i diputada de la CUP, es va expressar ahir en els mateixos termes en una compareixença davant dels mitjans. Reguant va exposar que serà el partit qui prengui la decisió de qui plega en funció dels criteris que s'acordin, però en cap cas seran ideològics -davant les especulacions que una de les diputades que hagi de dimitir sigui Anna Gabriel, que s'ha significat com la més ferma opositora a votar Mas com a president en el procés negociador, una renúncia que evidenciaria la voluntat pacificadora expressada en l'acord. Reguant també va negar que hi hagi membres que estiguin més o menys a favor del pacte.

En últim terme, la CUP també vol deixar clar que malgrat que dos dels parlamentaris de la formació "s'incorporin a la dinàmica del grup parlamentari de Junts pel Sí", el grup parlamentari de la CUP "segueix tenint" els 10 parlamentaris amb veu pròpia. En aquest aspecte, la formació precisa que els dos parlamentaris cedits que "participaran dels espais de deliberació de Junts pel Sí ho faran per millorar la coordinació i garantir el compliment dels acords, el full de ruta per a la independència, procés constituent i pla de xoc". Reguant tampoc va revelar el nom d'aquests dos diputats.

Pel que fa al reconeixement que la CUP de certs errors, Reguant va dir que "potser s'ha alentit passos o ha semblat que feien coses que no pertocaven i s'han generat certs desenganys per part de la ciutadania". En aquest sentit, va assegurar que la CUP assumeix la part de responsabilitat que li pertoca d'un procés que no ha estat exemplar.

Reguant va declarar que ahir va arribar-se a un "acord excepcional" per avançar cap a la independència després que de les eleccions del 27-S en sortís un resultat excepcional. Va recordar que a les eleccions generals del passat 20 de desembre van guanyar els partits que estan en contra de la república catalana i d'un referèndum i, davant d'aquesta situació, va posar en valor que es faci "un pas més" cap a la república catalana. "Són 18 mesos excepcionals que requereixen mesures excepcionals", va refermar Reguant. A més, la diputada va dirigir-se a Puigdemont per comunicar-li que trobarà la CUP al seu costat amb tot allò que tingui a veure amb l'obertura el procés constituent i la ruptura democràtica.