Carles Puigdemont, alcalde de Girona i president de l'Associació de Municipis per la Independència, va néixer el 29 de desembre del 1962 a Amer, a la comarca de la Selva. Fill de pastissers i periodista -va ser el primer director de l'Agència catalana de Notícies-, Puigdemont és diputat al Parlament de Catalunya des del 2006 i l'any 2011 va arribar a l'alcaldia de Girona, trencant amb més de 30 anys d'hegemonia del PSC a la capital gironina. En l'actual mandat hi governa amb minoria, amb un pacte d'estabilitat amb ERC. Puigdemont ha estat sempre compromès amb el procés, i així ho va expressar tant quan va ser investit batlle per segona i última vegada, el juny del 2015, com quan va ser escollit president de l'AMI el juliol del 2015. Aleshores va defensar que els ajuntaments són el "pal de paller" de la independència i va remarcar que el municipalisme independentista té un "paper decisiu" en el procés. De fet, en els últims anys, Puigdemont ha aconseguit situar-se entre els cercles més importants de Convergència Democràtica de Catalunya i Junts pel Sí.

Carles Puigdemont està casat i té dues filles. La seva activitat professional al llarg de gairebé tres dècades ha estat relacionada amb la comunicació, excepte durant el període en què va ser director de la Casa de Cultura de Girona (2002-2004). Puigdemont, periodista de professió, va ser redactor en cap del diari 'El Punt', on va començar a treballar el 1981, alhora que va treballar a la revista 'Presència'. Entre 1999 i 2002 va ser el primer director de l'Agència Catalana de Notícies(ACN), de la qual en va ser un dels fundadors, A més, també va ser director general del periòdic 'Catalonia Today'.

Ha escrit diversos assajos sobre comunicació, noves tecnologies i és l'autor del llibre "Cata... què? Catalunya vista per la premsa internacional". Fa anys va formar part de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), les joventuts de Convergència.

Des del mes de novembre del 2006 es dedica activament a la política. Aquell any va formar part a la candidatura electoral de CiU i va ser escollit diputat de les comarques gironines. El maig del 2007 es va presentar com a cap de llista de la federació nacionalista, però no va guanyar les eleccions i va romandre a l'oposició municipal. A les eleccions del 2011 va trencar l'hegemonia del PSC a Girona, on els socialistes havien governat durant els 32 anys de democràcia, i va esdevenir alcalde de la ciutat. El juliol de 2015 va substituir Josep Maria d'Abadal com a president de l'Associació de Municipis per la Independència i va ser elegit diputat de les comarques gironines a les eleccions al Parlament de Catalunya el 27 de setembre del 2015 dins la llista de Junts pel Sí.