Enmig de les negociacions per intentar desencallar la investidura els usuaris de les xarxes socials han anat fent córrer videos i notícies d'abans de les eleccions, que «retraten» dos dels principals actors del procés: el president en funcions Artur Mas, i la diputada de la CUP Anna Gabriel. El més comentat és un vídeo d'una conferència que Gabriel va donar un dia després de les eleccions del 27-S en la qual afirmava que «ens és igual qui sigui el president, mentre ens porti cap a la independència». En l'audiovisual, que s'ha fet viral, la diputada afegia que li sembla «ridícul reduïr el debat a qui serà el president», unes paraules que contrasten amb la postura que ha mantingut la CUP. També van sortir la llum unes declaracions d'Artur Mas, que en una conferència del novembre de 2014 va afirmar que faria un pas al costat si era un obstacle per al procés. En la notícia, recollida per «e-noticies», el president va remarcar que «no hi ha condicions personals, hi ha condicions de projecte». ddg barcelona

La jornada d'ahir va acabar sense acord i amb retrets creuats de la CUP i Junts pel Sí, que es van acusar mútuament de no moure fitxa per desencallar la investidura.

Primer la CUP assegurava que estava disposada a continuar treballant per arribar a un acord amb JxSí per a la investidura, però advertia que no constatava «la mateixa voluntat política» per part de la resta d'actors en la negociació.

En un comunicat, el partit anticapitalista va defensar, en l'últim dia per a la negociació, que s'ha assegut a totes les reunions amb la idea de «trobar un candidat alternatiu a Artur Mas i disposada a escoltar totes les propostes», així com «explorar compromisos en clau de governabilitat d'acord amb la proposta d'acord cap a la independència».

«No obstant això, i en aquests moments, no podem constatar la mateixa voluntat política per part de la resta d'actors», va denunciar la CUP. El partit va no oferir detalls en el seu comunicat dels contactes que després mantindria amb JxSí, però va insistir que no quedaria «immòbil» davant aquest «compte enrere» i vareiterar la seva voluntat de «trobar un acord per donar continuïtat al mandat sorgit» de les eleccions del 27S.

En tot cas, la CUP va indicar que després de participar en la cimera de dijous amb les entitats sobiranistes i JxSí sense aconseguir «cap posició de consens», ahir va continuar «els contactes amb diversos agents per aconseguir desencallar la situació».

El partit antisistema va garantirque no quedaria «immòbil» en el "«ompte enrere» fins que expiri, diumenge, el termini per investir un president -després de la qual cosa, dilluns, es convocaran formalment les eleccions-, i va assegurar així que «continuarà treballant per arribar a un acord», explorant «totes les possibilitats» que permetin iniciar la legislatura.

La CUP-Crida Constituent va lamentar, també, que no s'hagués assumit «públicament una autocrítica sobre el procés de negociació».

Les declaracions dels cupaires aviat van ser contestades des de Junts pel Sí. La portaveu de CDC, Marta Pascal, va replicar a la CUP que són ells els que no es mouen i segueixen «excloent» Artur Mas.

«Ens sorprèn l'actitud de la CUP d'intentar excloure no ja el president, sinó el que representa i qui representa. Hem fet moviments i tenim la sensació que per part de la CUP aquesta voluntat de moviment no s'està produint», va dir en declaracions a Catalunya Ràdio. El cert és que el comunicat que van emetre els cupaires acusant JxSí de manca de voluntat política no va agradar massa els seus interlocutors.

Malgrat les acusacions creuades, les dues forces van tornar a reunir-se ahir a la tarda en una última reunió per intentar arribar, sense èxit, a un acord per desbloquejar el procés i evitar eleccions.