El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va reconèixer ahir que «el nus no s'ha desfet», en referència a la situació de bloqueig amb la CUP, i que veu «molt difícil» que es pugui desbloquejar en els pocs dies que queden per esgotar el termini abans d'haver de convocar unes noves eleccions. En declaracions a TV3, Mas va reconegut que tot i que és possible encara per dates, és molt complicat arribar a un acord. «No vull despertar expectatives que no són reals, estem molt al límit, el marge de maniobra és poc, és petit», va indicar. Mas va argumentar que JxSí «ha fet tota mena de gestos, de contribucions» els últims mesos i la CUP sempre ha dit que no.

Mas va admès que en la cimera amb les entitats sobiranistes, JxSí i la CUP «no s'ha arribat a cap resultat concret» i que la situació, per tant, continua bloquejada. Tot i que es va acordar, va dir, que «es mantindrien els contactes durant el dia de demà (per avui)», va reconèixer que tot plegat és «super difícil». «Jo no vull posar aigua al vi, però ja a aquesta altures, després de tres mesos de negociacions i Junts pel Sí que va fet tota mena de gestos i contribucions, jo ara en poques hores veig molt difícil que això s'arribi a desbloquejar», va argumentar.

Dit això, Mas va defensar la decisió de JxSí de no fer cap més oferta i no acceptar l'exigència de la CUP que retirar-lo com a candidat a la Presidència, perquè fent-ho s'hauria «inoculat el virus que es carregarà el procés». «Per protegir això, cal preservar el principi de no excloure ningú», va insistir en la línia del que ja va al·legar dimarts passat en roda de premsa.

Va reconèixer que hi ha hagut «gent de bona fe» dintre de Junts pel Sí que ell aprecia que li ha aconsellat que faci un pas al costat, «perquè és el més fàcil, perquè es passa el tràngol i es fa govern», però Mas va preguntar «a quin cost o a quin preu» es faria això, i va insistir que el procés requereix tots els seus actius.

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va apostar aquest dijous perquè les eleccions del proper mes de març serveixin per «ratificar» el govern de JxSí que proposa, reeditant així la coalició del 27-S, i va considerar normal que ell sigui candidat. «Si amb el 27-S aquest aval no es va poder resoldre, resolem això ara visualitzant ja el govern que tindrem», va argumentar en declaracions a TV3, on va defensar el manteniment del projecte per no trencar «la unitat sobiranista». Mas va trobar «excessiu» que ERC hagués titllat de «frau democràtic» aquest govern de JxSí que ell va plantejar als diputats del seu grup durant la reunió que han mantingut aquest dijous.

Mas va argumentar que si les eleccions del 27-S van servir per resoldre el què i el com, és a dir, l'aposta per un estat independent a través d'un full de ruta concret, ara toca aclarir el qui, és a dir, quin govern pilota tot aquest procés. És per això que ha apostat per fer ara un executiu de JxSí fins a les eleccions de març de forma que els comicis es converteixin en una «ratificació» d'aquest executiu «que ja és plural, on hi va gent de CDC, d'ERC i independents». Els ciutadans decidirien, va continuar, si aquest govern «qui va de tirar endavant aquest projecte». Evidentment, això implicaria reeditar la fórmula de JxSí, tal i com s'ha defensat des de CDC des de fa dies.

Pel que fa a la reacció que va tenir ERC a aquesta proposta, Mas va dir que pot entendre que no la comparteixin, però va trobar «excessiu» dir que és un «frau democràtic», com van opinar els republicans. «No veig per què, perquè no és enganyar ningú, i és passar per les urnes», va dir.

Sobre si es tornarà a presentar a aquestes properes eleccions, va dir que «el més normal» seria que fos candidat, però va preferir deixar aquesta qüestió per a més endavant, sobretot perquè «no és el mateix que es reediti Junts pel Sí o que no es reediti», ja que una cosa o altra implicaria a més partits a l'hora de prendre decisions.

Al seu parer, Junts pel Sí milloraria els resultats que va obtenir el 27-S si tornés a repetir la fórmula electoral en unes noves eleccions. En preguntar-li si no li està demanant massa a ERC, va respondre que alguns li demanen a CDC que «sacrifiquin el seu principal lideratge polític».

Mas va advertir que si se'l veta a ell o al seu espai polític, el seu compromís de retirar-se en divuit mesos «decau».