El president de l'Assemblea Nacional Catalana -ANC-, Jordi Sánchez, va plantejar ahir una assemblea d'electes i una consulta com a possibles mecanismes alternatius per decidir el nom del president català, dues propostes que no van servir per desencallar la negociació entre Junts pel Sí i la CUP.

Després de la reunió fallida a la seu de l'ANC, en la qual JxSí i la CUP no van tancar un acord per a la investidura d'Artur Mas, Sánchez va detallar, en conferència de premsa, les dues propostes de la seva entitat que s'havien debatut en les reunions de dijous i ahir, i que finalment van ser rebutjades per les parts negociadores.

La primera opció, segons va explicar, passava perquè el Parlament aprovés la investidura del líder de CDC, Artur Mas, com a president de la Generalitat amb el compromís de sotmetre's en el termini de tres mesos a una «consulta ciutadana», en la qual els catalans «es posicionarien sobre la Presidència». Segons Sánchez, aquesta proposta va ser rebutjada per JxSí, mentre que la CUP l'acceptava, tot i que «amb matisos». La segona proposta, que en canvi sí que acceptava JxSí però rebutjava la CUP, era reunir una assemblea de càrrecs electes, amb alcaldes, diputats i senadors, que decidiria el nom del president de la Generalitat, que després ratificaria el Parlament de Catalunya en el preceptiu debat d'investidura.

«Els dos escenaris no van rebre el suport dels grups i no van permetre avançar pel camí que volíem», va lamentar Sánchez, que va anunciar que les entitats sobiranistes abandonen el paper de mediadors en les negociacions.