a cimera entre Junts pel Sí, la CUP i les entitats ha acabat sense acord després de tres quarts d'hora de reunió, segons ha explicat el president de l'ANC, Jordi Sànchez, en roda de premsa posterior. Sánchez ha reconegut que s'està més a prop d'unes eleccions que d'un acord d'investidura, però ha apuntat que encara manté un "fil d'esperança". Les entitats s'aparten ara i deixen que els partits facin un últim esforç en les properes hores. El president de l'ANC ha assegurat que hi ha una línia oberta de diàleg, ja només entre formacions polítiques, però ha reconegut que no ho pot definir com una "negociació". "No m'atreviria a afirmar que segueixen negociant, seria tant com dir que hi ha un escenari probable d'acord i no és cert", ha dit.

Segons Sànchez, tant en la trobada d'aquest divendres com en la llarga cimera de dijous -d'unes quatre hores de durada- s'han estudiat dues propostes concretes plantejades per les entitats. D'una banda, que una assemblea de càrrecs electes (amb la presència d'alcaldes, regidors, diputats al Parlament i a les Corts Generals) triés el nom del candidat a la presidència de la Generalitat, que després hauria de ser ratificat per la cambra catalana. Un plantejament que Junts pel Sí va veure amb bons ulls però no així la CUP, ha dit el president de l'ANC.

D'altra banda, es va posar sobre la taula una idea "àmpliament difosa a les xarxes socials", ha apuntat, que passa per investir Artur Mas aquest diumenge per un període no superior a tres mesos amb el compromís que, posteriorment, se celebrés un procés participatiu en què la ciutadania pogués escollir un nou candidat a la presidència. Es tractaria d'una opció equivalent a unes primàries, segons ha dit Sànchez, que ha reconegut que aquesta oferta no ha convençut Junts pel Sí. Ha afegit que la CUP l'avala amb un matís: que Mas no pogués presentar-se al procés de primàries.

Sempre segons el president de l'ANC, la cimera de dijous va servir per plantejar aquests escenaris a Junts pel Sí i a la CUP, que van arribar a interrompre la trobada per sotmetre-la a consulta interna amb altres dirigents de les respectives formacions. Aquest divendres, en constatar que cap de les dues ofertes gaudeix de consens s'ha decidit suspendre la trobada, a petició de les entitats, que s'aparten del terreny de la negociació en considerar que la tasca de mediació ja ha acabat.

"No en sortim plenament satisfets", ha reconegut Sànchez, que creu que s'està més a prop d'eleccions que d'una entesa per a l'inici de la legislatura, i ha recordat que el temps s'esgota. "Som conscients que l'acord és difícil. Des de les entitats exigim a Junts pel Sí i la CUP que facin aquest últim esforç per respecte als que han protagonitzat aquesta revolta i al futur del procés", ha afegit. Així, ha explicat, les dues forces polítiques s'han compromès a continuar amb "una línia permanentment oberta de treball" sobre aspectes concrets que s'han obert en aquestes trobades. Ara bé, ha reconegut que no es pot dir que els partits segueixin negociant.

En paral·lel, segons ha pogut saber l'ACN, la CUP acceptaria la dimissió d'algun dels seus diputats i garantiria estabilitat al Govern en allò prèviament pactat a canvi que Artur Mas no fos president de la Generalitat. Fonts coneixedores han explicat a l'ACN que ells ja han acceptat aquesta proposta que els va arribar dijous prèviament avalada, asseguren, per independents de Junts pel Sí. Així, el Govern estaria encapçalat per algú de consens que estigués "disposat a assumir el càrrec", mentre que Mas ocuparia algun altre lloc destacat de l'estructura de l'executiu. Els cupaires donarien suport a l'acció de l'executiu en tot allò que signifiqués el compliment de l'acord i farien certa "autocrítica", assumint la dimissió d'algun dels seus diputats.

En la breu trobada d'aquest divendres han participat per part de Junts pel Sí Raül Romeva, Jordi Turull, Marta Rovira i Josep Rull. La CUP ha estat representada per les diputades Gabriela Serra i Eulàlia Reguant, així com Hugo Alvira, membre del Secretariat Nacional. També hi eren Jordi Sànchez, màxim dirigent de l'ANC, Jordi Bosch per part d'Òmnium, i Carles Puigdemont, Lluís Guinó i Albert Batet, de l'Associació de Municipis per la Independència.