L'associació sobiranista Súmate ha proposat que el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, renunciï a ocupar de nou aquest càrrec en favor d'algú de CDC que podria ser l'actual vicepresidenta en funcions, Neus Munté. Al mateix temps, l'entitat demana "recuperar la figura del Conseller en Cap", i que precisament sigui Artur Mas qui l'ostenti. Amb aquesta fórmula, Súmate assegura que "hi hauria acord i podria haver ple d'investidura dissabte o diumenge", donat que, segons el seu secretari de Comunicació, Joan Solé, la CUP "veu molt bé" aquesta proposta i l'accepta sense cap problema. Ara, l'entitat que presideix el diputat Eduardo Reyes, es reuneix al Parlament amb el grup de JxSí, a qui demanen que "faci un moviment" per fer viable la seva proposta.

La proposta parteix de Súmate, però segons l'entitat, la CUP hi estaria d'acord i propiciaria un acord immediat per a una investidura aquesta setmana. Joan Solé ha explicat, abans de reunir-se amb JxSí, que la seva associació ha estat "buscant una solució transversal, un Govern de tothom, sense vetos ni partidismes". És per això que han proposat "recuperar la figura del Conseller en Cap". "Al 1714 tothom recorda Rafael Casanova però no Josep Vilamala, que era el president de Catalunya. Doncs si l'escull és la presidència, que Jxsí proposi Mas com a Conseller en Cap, la cup ho acceptaria amb un president de CDC, i hi hauria acord", ha explicat Solé.

En aquest sentit, ha explicat que Súmate "reclama que JxSí faci un moviment, que col·loqui Mas de conseller en cap i col·loqui de president algú de consens, com Neus Munté, complint així el perfil social que demana la CUP i complint l'acord CDC-ERC de tenir la presidència amb un perfil de CDC".

Segons Súmate, la proposta ha estat "molt ben rebuda" per part de la CUP durant la reunió d'aquest dijous al matí i això dóna esperances a l'entitat. "Hem sortit d'allà sabent que hi ha una opció d'investidura per dissabte o diumenge. L'única cosa que demana la CUP és temps per tenir marge per reunir els seus òrgans, que no sigui una cosa inviable perquè ja no hi ha temps", ha concretat Solé.

Per la seva part, el diputat de JxSí i president de Súmate, Eduardo Reyes, ha assegurat que ell no ha "perdut l'esperança" en que pugui haver un acord. "El sentit comú ha d'imperar, perquè no podem anar a unes noves eleccions", ha dit. A més, tot i admetre que "JxSí té el seu candidat que és Artur Mas", ha reconegut que dins el grup parlamentari "cadascú té opinions, diferents o no". "L'última alternativa seria perdre la independència per un candidat o altre", ha conclòs Reyes.

El veto de l'ANC a Súmate

Del que no han pogut parlar els membres de Súmate és de la reunió que tenien previstes les entitats amb JxSí i la CUP conjuntament per intentar un pacte d'última hora. I és que, segons Solé, és l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) qui ha vetat que Súmate en formi part d'aquestes trobades. "L'ANC no compta amb Súmate per aquets tipus de reunions. Donat que l'ACN no accepta el nostre rol, nosaltres tirem pel dret. Se'ns demana que siguem valents i ho som. No ens interessa el nom, el cognom ,ni el partit. Com que volem la república, lluitem per la república. No sabem on és la reunió ni qui hi va", ha explicat Solé queixant-se de l'actitud de l'Assemblea.