L'associació sobiranista Súmate va proposar que el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, renunciï a ocupar de nou aquest càrrec en favor d'algú de CDC que podria ser l'actual vicepresidenta en funcions, Neus Munté.

Al mateix temps, l'entitat va demanar «recuperar la figura del conseller en cap», i que precisament sigui Artur Mas qui l'ostenti. Amb aquesta fórmula, Súmate assegura que «hi hauria acord i hi podria haver ple d'investidura dissabte o diumenge», atèst que, segons el seu secretari de Comunicació, Joan Solé, la CUP «veu molt bé» aquesta proposta i l'accepta sense cap problema.

L'entitat, que presideix el diputat Eduardo Reyes, es va reunir al Parlament amb el grup de JxSí, a qui va demanar que «faci un moviment» per fer viable la seva proposta.

El «beneplàcit» de la CUP

La proposta parteix de Súmate, però segons l'entitat, la CUP hi estaria d'acord i propiciaria un acord immediat per a una investidura aquesta setmana. Joan Solé va explicar, abans de reunir-se amb JxSí, que la seva associació va estar «buscant una solució transversal, un Govern de tothom, sense vetos ni partidismes».

És per això que van proposar «recuperar la figura del conseller en cap». «Del 1714 tothom recorda Rafael Casanova però no Josep Vilamala, que era el president de Catalunya. Doncs si l'escull és la presidència, que JxSí proposi Mas com a conseller en cap, la CUP ho acceptaria amb un president de CDC, i hi hauria acord», va explicar Solé.

En aquest sentit, va remarcar que Súmate «reclama que JxSí faci un moviment, que col·loqui Mas de conseller en cap i col·loqui de president algú de consens, com Neus Munté, complint així el perfil social que demana la CUP i complint l'acord CDC-ERC de tenir la presidència amb un perfil de CDC».

Segons Súmate, la proposta va ser «molt ben rebuda» per part de la CUP durant la reunió d'ahir al matí que l'associació va mantenir amb la formació assembleària, i això va donar esperances a l'entitat.

«Hem sortit d'allà sabent que hi ha una opció d'investidura per dissabte o diumenge. L'única cosa que demana la CUP és temps per tenir marge per reunir els seus òrgans, que no sigui una cosa inviable perquè ja no hi hagi temps», va concretar Solé.

La resposta de Munté

La vicepresidenta del Govern, Neus Munté -CDC-, va avisar ahir que no serà «moneda de canvi de ningú per trair la voluntat dels electors» i va incidir que el seu candidat a la presidència i el de Junts pel Sí -CDC i ERC- és el líder de Convergència, Artur Mas.

«El meu candidat a la Presidència i el de Junts pel Sí és el president Mas. No seré moneda de canvi de ningú per trair la voluntat dels electors», va afirmar ahir Munté en un missatge a Twitter.