Junts pel Sí -JxSí- i la CUP van acabar la reunió que van celebrar ahir a la tarda juntament amb les entitats sobiranistes com a mediadores sense un acord concret, encara que la negociació es manté oberta quan queden tres dies perquè expiri el termini per a la investidura.

Fonts de les negociacions van indicar que després de la trobada, que es va celebrar de forma discreta al llarg d'unes tres hores, no es va revelar si es va avançar per salvar l'escull del nom d'Artur Mas, el candidat de JxSí a la presidència de la Generalitat que la CUP es resisteix a investir.

Malgrat que va finalitzar la reunió sense que hagi transcendit un acord concret, fonts de la CUP van assegurar que continuaran negociant i van recalcar que mai «s'han aixecat de la taula», encara que de moment asseguren que JxSí no els ha convocat per a una altra reunió avui.

En aquest context, la CUP descarta de moment convocar una conferència de premsa avui, a l'espera del desenllaç de la negociació, a la qual se li esgota el temps: diumenge expira el termini per investir un president.

Preguntes i persecucions

La reunió, que havia proposat per ahir l'Assemblea Nacional Catalana -ANC-, es va celebrar en un lloc secret que cap de les parts va voler revelar, malgrat les insistents preguntes i persecucions dels periodistes pels passadissos del Parlament, on se celebrava un ple per designar els nous senadors. També fora de l'edifici alguns negociadors van haver de despistar informadors que els seguien per descobrir el lloc de la reunió.

En la trobada secreta van participar, entre d'altres, negociadors de JxSí com Jordi Turull -CDC-, Marta Rovira -ERC- i Josep Rull -CDC-, i de la CUP, com Anna Gabriel, Albert Botran i Eulàlia Reguant, així com els líders de l'ANC, Jordi Sánchez, d'"mnium Cultural, Jordi Cuixart, i de l'Associació de Municipis per la Independència -AMI-, Carles Puigdemont -CDC-, alcalde de Girona.

En el transcurs de la jornada, ERC va descartar una oferta d'Artur Mas per entrar al govern en funcions fins a les possibles noves eleccions del 6 de març. També la vicepresidenta del Govern, Neus Munté -CDC-, va rebutjar la proposta de l'entitat independentista Súmate que ella sigui presidenta i Mas assumeixi el càrrec de conseller en cap -número dos de l'executiu-, una estructura que la CUP estaria disposada a votar.

Reunions prèvies

Prèviament, el president català, Artur Mas, havia iniciat una reunió amb la resta de diputats del grup de Junts pel Sí -JxSí- davant l'últim esforç negociador amb la CUP que ha de produir-se abans de diumenge, data en la qual expira el termini legal per a la investidura.

Després d'un breu ple per votar els senadors designats pel Parlament, Mas es va dirigir poc després de les 11.15 hores a una de les sales de la Cambra, a la qual van anar accedint els diputats de JxSí -CDC i ERC-, entre ells la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, el cartell del 27-S, Raül Romeva, i el president del grup parlamentari, Jordi Turull.

La presidenta del Parlament català, Carme Forcadell, va fer ahir una crida a «no malversar el mandat democràtic» de les eleccions del 27-S i ha demanat en aquest sentit que es valorin «totes les possibilitats i propostes» per «no decebre» la ciutadania.

La CUP no mourà les seves posicions. Així de clar ho van deixar els anticapitalistes els darrers dies, i així ho va reiterar ahir al matí a l'emissora Ràdio 4 la diputada de la CUP Gabriela Serra, que va insistir que la seva «posició ha estat sempre força clara i meridianament clara».