La CUP no dóna res per tancat ni res per trencat. Un cop confirmat i fet públic que ha finalitzat la reunió que han mantingut aquest dijous a la tarda amb JxSí i les entitats sobiranistes, fonts oficials de la CUP han evitat valorar el contingut de la trobada, però sí han volgut manifestar que els seus representants i dirigents "segueixen treballant". "La CUP mai s'ha aixecat de la taula", han afegit, parlant de la possibilitat que de la reunió hagin sortit noves propostes d'una o altra part. A hores d'ara, els anticapitalistes asseguren que no està previst que la roda de premsa anul·lada aquest dijous es convoqui per a divendres, però tampoc ho descarten si evolucionen els esdeveniments.

Concentració a Girona

Unes 500 persones s'han concentrat aquest dijous al vespre a la Plaça del Vi de Girona, davant del consistori, per exigir a les forces independentistes que arribin a un acord i evitin unes noves eleccions anticipades. "Unes eleccions al Parlament no és la voluntat majoritària del poble", ha assenyalat Marta de Puig, coordinadora de la territorial gironina de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), l'entitat que ha convocat la mobilització per pressionar a Junts pel Sí i la CUP. Gran part dels assistents, de totes les edats i procedents de pobles veïns, carregaven pancartes on es podia llegir 'Volem acord', 'Acord Sí o Sí, vosaltres en sereu els responsables' i nombroses estelades. Després de la lectura del manifest conjunt, els assistents han cantat Els Segadors i han reclamat la retirada de la bandera espanyola de la façana de l'Ajuntament de Girona.

Entre crits d'independència i en defensa d'un acord polític, la coordinadora de l'ANC de Girona, Marta de Puig, ha pogut engegar els altaveus i llegir el manifest conjunt que l'assemblea ha escrit per aquest vespre. El seu objectiu era clar: "és l'últim moment per poder exigir als representants que vam votar el 27-s que es posin d'acord i que constitueixin un govern que defensi la independència de Catalunya", ha assenyalat, micròfon en mà.

Segons els organitzadors de la concentració, que ha emplenat de gom a gom la plaça del Vi de Girona, l'acte no volia servir com a "retret" per a cap de les dues formacions independentistes (Junts pel Sí i la CUP). "Venim a fer més pressió perquè fins al dia 10 hi ha temps i que cal que es facin tots els esforços que calguin", ha assegurat la coordinadora. Entre els assistents a la concentració s'ha pogut veure la diputada Elena Ribera, la regidora d'ERC-MES a la ciutat de Girona, Maria Mercè Roca, el regidor de la CUP a l'Ajuntament de Girona, Lluc Salellas, o l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, que ha arribat uns minuts més tard.

La concentració ha arrencat a dos quarts de vuit en punt i la gran majoria dels assistents - de totes les edats i veïns de Girona o de municipis propers com Cassà o Vilobí d'Onyar- carregaven cartells on es podia llegir 'Volem acord'. Durant l'acte, que s'ha allargat durant més de mitja hora, s'han pogut escoltar crits a favor de la independència, diversos 'Visca Catalunya' i, fins i tot, els assistents han reclamat a l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que és el president de l'AMI, que retirés la bandera espanyola que oneja a la façana de l'edifici consistorial.

"Cal fer-ho sense retrets, tothom ha de ser generós i independència és de varis colors i ideologies, ha d'incloure a tothom i sumar", ha subratllat la coordinadora gironina de l'ANC. En aquest sentit, Marta de Puig ha ressaltat que durant els darrers tres mesos des de l'Assemblea Nacional Catalana s'han mantingut "callats" perquè les formacions polítiques poguessin fer "la seva feina" però que, ara, havien decidit sortir al carrer i aixecar la veu perquè calia "un últim esforç". "Volem acord, volem govern, som sobirans i unes noves eleccions anticipades no és la voluntat majoritària del poble", ha assegurat la coordinadora de l'ANC qui ha parafrasejat diverses paraules d'escriptors o artistes com Lluís Llach per subratllar que arribar a un acord per tirar endavant el procés independentista és "un deure" dels partits polítics com ho és també complir amb el "mandat democràtic del 27-S".

Per la seva banda, el regidor de la CUP a Girona, Lluc Salellas ha assegurat que la formació "no està trencada" tal i com apunten alguns mitjans de comunicació arran de la negativa del passat diumenge a investir Artur Mas. "Evidentment els que no apostàvem per aquesta opció estem frustrats però tothom segueix al vaixell", ha destacat tot apuntant que havia decidit assistir a la concentració a títol personal. "Som gent soferta i mirem al futur i treballarem sigui l'escenari que sigui per aconseguir la independència el més aviat possible", ha insistit.

L'acte ha finalitzat amb tots els assistents, amb els punys alçats, cantant el cant d'Els Segadors. Posteriorment en Miquel, un dels concentrats, ha assenyalat a l'ACN que estava decebut perquè no acaba de lligar "el que es diu amb el que es fa" - referint-se als discursos de les formacions independentistes- i ha aprofitat el moment per fer una crida als "artistes" que estan al front de la situació política actual perquè es posin d'acord d'una vegada per totes. "Si no és així, em penso que els nostres néts encara estaran esperant la independència. A veure si això serveix per donar un clatellot i que tirin endavant", ha conclòs.