El president del Govern, Mariano Rajoy, va afirmar ahir que el millor per a Catalunya seria que Artur Mas abandonés els seus plantejaments independentistes però, va assegurar, com que no ho veu possible, «no hi ha una altra sortida» que tornar a celebrar eleccions en aquesta comunitat autònoma.

En una entrevista, Rajoy es va referir a la situació a Catalunya després que la CUP decidís vetar la investidura de Mas i instés Junts pel Sí a «moure fitxa» i presentar un candidat alternatiu perquè, si això no passa abans del 10 de gener, hauran de convocar-se eleccions anticipades.

Rajoy va assenyalar que, malgrat ser contrari que se celebrin eleccions «cada mitja hora», no veu una altra sortida més enllà de la convocatòria de comicis perquè no veu possible que el president català en funcions abandoni els seus plantejaments independentistes. «Quan les coses es fan malament acostumen a acabar malament», va apuntar el president del Govern.

Preguntat per les paraules de la diputada de la CUP Anna Gabriel, que va demanar a Junts pel Sí un «replantejament» per evitar unes noves eleccions i va garantir que la seva formació donaria suport «unànime» com a president a Oriol Junqueras (ERC) o a l'independent Raül Romeva, va dir no saber què faria un govern amb els suports de la CUP, ERC i les altres forces, i va afegir: «Res de bo per a Catalunya i res de bo per a Espanya».

«Ja s'ha intentat fer un referèndum en contra de la llei i de la Constitució, i el Tribunal Constitucional va estar al seu lloc, també el Govern central va estar on havia d'estar», va apuntar.

De la seva banda, el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va demanar a Mas que convoqui com més aviar millor eleccions a Catalunya i acabi amb l'«esperpent» que es viu en aquesta comunitat.

En roda de premsa, i poc després que Mas anunciés la seva disposició de convocar dilluns els comicis si la CUP no rectifica, Casado va assenyalar que el cap de l'Executiu català va demostrar en la seva compareixença d'ahir que està «ja en campanya electoral» i en una «autèntica ciclotímia».

Va criticar que d'una banda Mas estigui disposar a plegar-se al «que vulguin» a la CUP però per un altre digui que no hi va més línies vermelles que ell.

«No s'acaba d'adonar que la seva carrera política ha acabat» i a més ho ha fet «de la forma més ?abrupta i insolidària amb els seus ciutadans», que és «portant Catalunya a l'abisme», va afegir Casado.

El PSOE lamenta el rídicul

De la seva banda, el portaveu socialista al Congrés Antonio Hernando va acusar Mas de fer que la Generalitat estigui «ratllant el ridícul» i va incidir en el fet que la responsabilitat de la situació de Catalunya la té «únicament» ell.

«Si s'han de repetir les eleccions, que es repeteixin, però l'única responsabilitat és del senyor Mas, més enllà dels dubtosos aliats que s'ha buscat en aquest tram final», va afirmar Hernando en declaracions als periodistes abans de recollir la seva acta de diputat.

També va demanar a Mas que sigui «absolutament» conscient del que ha fet aquests tres mesos, en els quals, segons la seva opinió, «s'ha posat en una situació impròpia d'un president».