El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va anunciar ahir que dilluns signarà el decret de convocatòria d'eleccions, tal i com preveu la llei, si la CUP no es mou, perquè no hi haurà nous oferiments per part de Junts pel Sí.

«JxSí ha fet tantes ofertes, tants oferiments a la CUP, que el que queda clar és que ja no en podem fer més, perquè cap dels oferiments que s'han fet ha servit per desbloquejar la investidura», va argumentar.

Mas va justificar aquesta decisió amb dos arguments: perquè el procés només es pot fer «sumant» i perquè la Presidència de la Generalitat «no és una subhasta de peix». El president en funcions va reconèixer que es va equivocar pensant que els cupaires demostrarien «sentit de país», i va lamentar que un 50% de la CUP hagi imposat les seves condicions. Mas va voler començar la seva roda de premsa enumerant tots els gestos que ha fet JxSí per aconseguir l'acord: la moció de confiança, el full de ruta, el pla de xoc, l'estructura de govern compartida i també la declaració d'inici del procés.

En aquest punt, va reconèixer que la seva coalició electoral no hauria fet servir el llenguatge que es va utilitzar en aquell text, i segurament tampoc hauria apostat pels mateixos tempos, és a dir, per aprovar-la abans que hi hagués un govern.

«El pla de xoc s'aplicarà»

Sobre el pla de xoc, va anunciar que s'aplicarà igualment en aquella part que no depèn d'un nou pressupost. Fet aquest resum, Mas va advertir que no hi haurà cap més oferiment de Junts pel Sí a la CUP, perquè tots els que s'han fet han tingut la mateixa resposta.

En aquest punt, Mas va fer èmfasi en què és el 50% de la CUP qui està imposant les seves condicions i qui pretén fer-ho a tot Junts pel Sí. «La Presidència de la Generalitat no és una subhasta de peix», va etzibar l'encara president en funcions, que va remarcar que si JxSí fa més concessions, i sobretot del nivell de canviar de candidat, el missatge que trasllada és que «aquest procés polític català es pot construir a base d'excloure i de vetar gent».

«Si ara, per desbloquejar una situació que és complicada el missatge que donem és que els que posen creus, els que posen ratlles, són els que triomfen, el procés és mort», va advertir. No caure en això, va continuar, «és la manera de salvar el procés, de no enterrar-lo».

Un cop presa la decisió per part de la CUP, Mas va trencar el seu silenci sobre els cupaires i va desgranar els errors que, al seu parer, han comés. El president va criticar en primer lloc la seva «manca de sentit de país», i va reconèixer que es va equivocar pensant que al final prioritzarien el bé del país per sobre de la revolució.

Contra el «sentit de país»

Junts pel Sí, va dir, pensava que aquests tres mesos de negociació eren el «peatge obligat» per aconseguir un acord, guiats també per l'actuació dels últims tres anys dels diputats cupaires al Parlament, però es va demostrar que «el que realment impera és l'esperit revolucionari i a la contra de gairebé tot per sobre del sentit de país».

Mas també va voler fer un advertiment a la CUP, apuntant que fer una «híper revolució social és legítim», però «només amb la gent que vol fer la revolució de súper esquerres no s'arribarà ni a la cantonada». «Això és el que pretén fer la CUP, imposar la seva llei però només per a uns pocs, i per a la independència calen molts, i calen classes mitjanes, que no les representen la gent de la CUP», va remarcar.

En definitiva, segons Mas, l'error de la CUP és de «proporcions gegantines», perquè no entén que convertir Catalunya en un estat «requereix sumar i no restar, requereix votar i no vetar», i va celebrar que el 50% dels cupaires ho hagi entès, també el seu cap de llista, Antonio Baños.

Un marge «molt petit»

Mas va assegurar que d'aquí a diumenge ell estarà disponible per parlar, però va reconèixer que el marge que queda ja és «molt petit», només alguns dies per haver de tornar a convocar eleccions.

També va remarcar que en tot aquest procés, qui ha negociat ha estat Junts pel Sí, ni ERC ni CDC, però en tot cas va negar que s'estiguin dient «coses molt diferents» des d'un o altre partit. També va descartar buscar el suport d'algun altre partit, tot remarcant que Catalunya Sí que es Pot només parla de referèndum, mentre que JxSí creu que en bona part ja s'ha fet.

Al seu parer, el que toca ara és buscar una força «més concentrada i més compactada» al voltant del mandat del 27-S, i per això va recordar que la seva «obsessió» sempre va ser «posar a treballar junts gent molt diferent», fent referència a la possibilitat de reeditar la coalició entre CDC i ERC en unes noves eleccions al març. Mas va apuntar que les properes eleccions, si hi són, no seran el mateix si es va per separat o hi ha una gran «plataforma electoral independentista». «Però això no depèn només de nosaltres, ja ens hi trobarem a partir de la setmana que ve», va concloure.