El president d'ERC, Oriol Junqueras, va verbalitzar ahir que el seu candidat i el de JxSí a la Presidència de la Generalitat és Artur Mas, va assegurar també que el seu partit no es postularà com a alternativa i va negar que ell hagi demanat que Mas s'aparti.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Junqueras va reiterar que ERC complirà els compromisos contrets, però va demanar a CDC i a la CUP que tornin a la taula de negociació i apurin els terminis.

«Des de la lleialtat, demanem que tothom s'esforci per arribar a un acord», va dir. Segons ell, «s'han posat sobre la taula elements que, tornant-los a posar sobre la taula o ordenant-los d'una altra forma, es pot arribar a un acord», i va posar com a exemple que la qüestió de confiança sigui en dotze mesos i no en divuit.

«Nosaltres no ens postulem, estem fora de qualsevol candidatura, no posem la nostra candidatura enlloc ni la posarem. Som lleials als nostres compromisos», va dir Junqueras ahir, tot remarcant que el candidat a la Presidència de la Generalitat per part de Junts pel Sí és Artur Mas. En aquest sentit, va negar que ell li hagi demanat que s'aparti, i va considerar que es pot arribar a un acord amb la CUP aquesta setmana «sense que ningú perdi el que considera vital».

Súmate ofereix col·laboració

Paral·lelament i sota el títol Hi ha marge. Fem possible l'acord, l'entitat Súmate va emetre un comunicat per estendre la mà a Junts pel Sí, la CUP, l'ANC, "mnium Cultural i l'AMI per «col·laborar en totes les propostes, actes i negociacions que siguin necessàries per seguir garantint la transversalitat del mandat popular del 27-S i començar el procés constituent cap a la república catalana».

Després que l'Assemblea plantegés una reunió amb les forces i entitats sobiranistes i tant JxSí com la CUP ho haguéssin acceptat, Súmate també es va oferir a prendre part d'aquestes trobades. «Farem tot el que calgui per fer arribar a bon port el que les urnes van dictar en les eleccions més importants de la història del nostre país», es va expressar en la nota difosa als mitjans. En el text, Súmate subratlla que vol representar els catalans de llengua i cultura castellana i defensar els drets socials, la justícia social i la república catalana, i que en aquest sentit referma el seu «total compromís» per fer realitat «el país pel que lluitem».

«Mas s'ha d'apartar»

Per la seva banda, el número dos d'ERC a Madrid, Joan Tardà, va tornar a insistir ahir que el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha de fer «un pas al costat» per evitar noves eleccions al març, que serien «un error extraordinari» i «un frau a la voluntat democràtica» expressada el 27-S. Tardà va reconèixer, en una tertúlia a Catalunya Ràdio, que potser és «injust» que Mas renunciï a la presidència de la Generalitat, però aquest és «el veritable patriotisme» i són CDC i ERC els que han de fer «més concessions», precisament perquè tenen més suport parlamentari.

El diputat electe republicà al Congrés ja va manifestar-se en aquesta línia dilluns a través de Twitter. Llavors, el seu cap polític, Oriol Junqueras, va donar-li suport però va refermar-se «lleial» als compromisos adquirits al segellar la fórmula electoral de Junts pel Sí. Tardà va admetre que se sent «ofès i emprenyat» per la situació política actual i va remarcar que hi ha el risc que siguin els catalans, i no «els serveis d'intel·ligència espanyols», els que facin «descarrilar la locomotora».