La CUP i Junts pel Sí -JxS- es van emplaçar ahir a reunir-se i esgotar els terminis fins al diumenge per arribar a un acord sobre la legislatura catalana, enfrontats, això no obstant, sobre la idoneïtat d'Artur Mas com a candidat de CDC i ERC a la Generalitat i que la CUP rebutja.

Després que l'Assemblea Nacional Catalana -ANC- exigís de nou els 72 diputats independentistes elegits a les eleccions del 27S que segueixin negociant per aconseguir un acord que permeti formar govern, la CUP i JxS es van posar a disposició d'una reunió abans del termini límit per investir president, que finalitza diumenge, i evitar així nous comicis.

En aquest context, la CUP va remetre una carta als partits i entitats sobiranistes, entre ells Junts pel Sí, CDC i ERC, als quals sol·licita una nova reunió negociadora després de vetar la investidura d'Artur Mas, i insisteixen en la necessitat de proposar a un altre candidat que «reflecteixi» el gir de Catalunya a l'«esquerra».

Segons explica la CUP en un comunicat, en la missiva dirigida a partits i entitats independentistes sol·liciten aquesta trobada i plantegen, «si encara som a temps, una nova candidatura a la Presidència que reflecteixi els canvis socials i polítics dels últims anys i un pla de xoc molt més ambiciós».

Per a la CUP aquests dos aspectes són «claus per construir la majoria necessària per avançar cap a la independència», i es reafirma en el seu «compromís de lluita i treball» cap a la independència com a «pedra angular» per a la construcció de la República Catalana i un model social amb «plena justícia social».

També Junts pel Sí es va mostrar favorable a aquesta reunió, després que la direcció del grup parlamentari, encapçalada pel president, Jordi Turull -CDC-, la portaveu, Marta Rovira -ERC-; i el diputat Raül Romeva -independent-, es reunissin al Parlament per analitzar el veto de la CUP a investir a Mas.

Una trobada en què no van ser-hi presents el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ni el president en funcions i líder de CDC, Artur Mas, ja que estava presidint la reunió del Govern d'ahir al matí.

En declaracions després de la reunió de JxS, Romeva va assegurar que el seu grup parlamentari es posa a disposició de la CUP i les entitats sobiranistes per reunir-se i «esgotar» els terminis per «desembussar» l'actual bloqueig negociador, però va deixar clar que Artur Mas segueix sent el candidat a ser investit president.

Última oportunitat

«Ens posem a disposició d'un últim intent. I volem posar-nos a disposició de trobar-nos i en el temps que se'ns digui per poder desencallar la situació. Tenim obligació i el mandat democràtic d'esgotar el calendari», va dir Romeva, que va explicar que encara no s'ha «concretat l'hora» de l'esmentada reunió.

Però el que va ser cap de llista en el 27S va mostrar-se contundent en ser preguntat sobre si JxS podria acceptar proposar un altre candidat diferent: «A la taula de negociació hem posat un paquet de mesures, i això inclou el qui, i el nom segueix sent el que ha estat sempre. No és important la investidura, sinó fer el que tenim el mandat de fer», va sentenciar.

Perquè, va dir, «no es tracta només d'investir un president i passar el tràmit de la investidura, sinó començar a caminar amb garanties que arribarem al destí que ens hem plantejat. Romeva va insistir en tot cas que l'«oferta està feta» a la CUP, que és «prou àmplia per permetre treballar i va més enllà d'un nom, va de plantejar un camí. Plantegem una oferta i ens hem trobat que han valorat només una part de l'oferta».

Però preguntat sobre si confia en què la CUP es mogui ara de la seva posició després de ja haver decidit vetar Mas, Romeva va dir: «Tenim el calendari encara viu. Hem d'intentar el que faci falta. Fins que no soni el xiulet, tenim la responsabilitat i obligació d'intentar-ho. Estem disposats a explorar fins a l'última gota d'oportunitat que tinguem a les nostres mans».