Les reaccions dels partits de l'oposició a la negativa de la CUP a investir Artur Mas com a president, així com la possibilitat que s'acabin celebrant uns nous comicis han suscitat tota mena de reaccions. La majoria de les formacions, però, veuen com una oportunitat la possible cita electoral. En aquest sentit, Ciutadans considera que servirien per donar un govern estable a Catalunya mentre reclamen, juntament amb el PSC, a Mas que reconegui que ha «fracassat» en la seva aposta independentista. El PPC, per la seva banda, aposta per una unió de partits constitucionalistes a posteriori mentre Catalunya Sí que es pot vol construir una alternativa «transversal».

Ciutadans acusa Mas d'aferrar-se a la cadira i veu en les eleccions una oportunitat. Arrimadas defensa que uns nous comicis serien l'escenari menys «dolent» com a via per a tornar a la normalitat amb un govern «estable», davant d'un Mas que «hauria d'haver renunciat fa temps». La cap de l'oposició reconeix que quatre eleccions autonòmiques en cinc anys i mig provocarien «inestabilitat» i no són la millor opció, encara que creu que podrien ser una «oportunitat» per tenir un govern que prioritzi les polítiques socials, l'ocupació i la lluita contra la corrupció. Malgrat això, descarta una aliança constitucionalista però no un diàleg posterior que permeti configurar una alternativa a l'independentisme.

El líder del PSC demana a Mas que reconegui el seu «fracàs rotund» i es postula de nou com a candidat. El primer secretari socialista diu que el president en funcions ha de reconèixer que «el no de la CUP és un fracàs polític rotund. Temps hi haurà i si és candidat m'encantarà discutir amb ell d'aquestes qüestions». Iceta va confessar que va arribar a pensar que es produiria un acord després de l'empat a vots a l'Assamblea Nacional de la formació però va admetre que tant la CUP com JxSí han mantingut la seva «coherència». Una situació que els aboca a unes noves eleccions que vol liderar tot i que, reconeix, que haurà de ser el partit qui ho acabi decidint.

El PP diu que cal una unió de partits constitucionalistes després d'unes noves eleccions. Albiol considera que aquesta possibilitat permetria garantir l'estabilitat. El dirigent popular diu que els catalans tenen l'oportunitat de donar «l'estocada final» a l'anomenat «procés» sobiranista. Un procés que, afirma, es troba «a l'UCI» després del rebuig de la CUP. El popular veu difícil plantejar un acord abans dels comicis al PSC o a Ciutadans però veu factible fer-ho després de la cita electoral.

Catalunya Sí que es Pot crida a fer una alternativa «transversal» si hi ha noves eleccions. El portaveu pensa que aposten per una alternativa que permeti avançar «socialment i nacionalment» superant els «blocs identitaris» que han portat a una «paràlisi institucional». Coscubiela va evitar parlar sobre el paper que podria tenir-hi Ada Colau però va defensar que «tot el que sigui aprofundir en les polítiques de confluència que han donat bons resultats és una cosa per la qual continuarem apostant».