La diputada de la CUP Anna Gabriel va demanar a Junts pel Sí ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio que facin un «replantejament» per evitar unes noves eleccions garantint que la seva formació els donaria suport «unànime» si el candidat a la presidència de la Generalitat fos el líder d'ERC, Oriol Junqueras, o l'independent i exmembre d'ICV, Raül Romeva. Gabriel va dir que aquest canvi no només obtindria els deu vots de la CUP sinó també el dels onze de Catalunya Sí que es Pot que, segons va dir, també consideraria «mecanismes d'estabilitat parlamentària». A banda d'això, la diputada va negar que després de decidir no investir Mas el procés «estigui mort» i va dir que encara espera «un moviment» de la coalició per evitar que es convoquin noves eleccions al Parlament. D'altra banda, el diputat electe d'ERC Joan Tardà també va demanar ahir a Mas, a través de Twitter, que faci «un pas al costat» i «cedeixi» la presidència de la Generalitat a algú del seu partit.

La CUP va voler fer ahir una clara crida a JxSí perquè, diu, són ells els que poden evitar noves eleccions. I és que després de la decisió que els anticapitalistes van prendre diumenge tancant la porta de manera definitiva a la investidura de Mas, Gabriel va emplaçar la coalició de CDC i ERC a «moure fitxa». En aquest sentit, va apostar perquè la candidatura de Mas sigui substituïda per la d'algun diputat d'ERC -com el líder, Oriol Junqueras-, alguna persona independent, com Romeva-, o fins i tot algú amb una imatge menys vinculada a l'austeritat i les retallades, com ho és per a la CUP la vicepresidenta i dirigent de CDC Neus Munté. «Mai hem amagat que donaríem suport a un candidat d'ERC o a un independent. Tindrien el suport unànime en la investidura i seria significatiu que el nou Govern tingués especial sensibilitat per representar el pluralisme i que segurament sentaria millors bases per eixamplar la base de l'independentisme», va afirmar. La diputada assegura que si aquest canvi es produís, el nou president tindria el suport de la CUP i també el de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP). En aquest sentit, Gabriel diu que la confluència d'esquerres així els ho va manifestar la setmana passada en parlar-ne i que aquest era un escenari «que ells havien discutit» ja i que «ho han dit també a JxSí». «Ara, potser després de consolidar la CUP aquesta postura, és hora de fer un moviment i posar un altre candidat, i no anar a eleccions. Si no es vol, no cal anar a eleccions», va afirmar. També va recordar que Mas «fa mesos deia que podia ser el primer o l'últim, que no hi havia condicions personals i que ningú és imprescindible». Gabriel no creu tampoc que l'actual situació sigui cap drama i dirigint-se als independentistes,va remarcar que «ja havíem dit que no és repte senzill la construcció d'una república, que comportaria tensions dialèctiques i ideològiques; però que segellar que el procés ha mort o que això s'ha acabat no té solució i si anem a noves eleccions seran autonòmiques i acabem amb la il·lusió de milions de persones, no és el millor favor que es pot fer des d'una perspectiva independentista».

Per la seva banda, Tardà va mostrar-se partidari que Munté pugui ser la futura presidenta, «flanquejada» pel mateix Mas, a més de Junqueras i Romeva. «És el moment de les grans decisions i del patriotisme», va afegir a la seva piulada. També el cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, va demanar «generositat», «alçada de mires» i «alternatives» per evitar la repetició electoral al març.