La direcció de Convergència va rebutjar ahir per unanimitat plantejar un candidat alternatiu a Artur Mas com a president de la Generalitat. A més, va advocar per reeditar la coalició Junts pel Sí amb ERC en les eleccions del mes de març.

«CDC, com a integrant de Junts pel Sí, no proposarà cap altre nom que no sigui el del president Artur Mas per a la investidura», va afirmar el coordinador general del partit, Josep Rull, després de la reunió de l'executiva. «I a partir d'aquí, com des del primer moment, la pilota, després d'haver negociat a fons, continua en mans de la CUP, i si no la tindran els ciutadans», va afegir, en al·lusió a les noves eleccions del mes de març. En aquest sentit, Rull va criticar la «falta de maduresa» i de «responsabilitat» de la formació anticapitalista. «La CUP ha decidit que és més important la ideologia que la independència després d'una negociació de tres mesos. Per què ens han fet perdre el temps?», es va preguntar.

Rull va titllar la CUP d'«espectadors» i «interlocutors passius» en la negociació i va avisar que, davant el repte de la independència, «la pitjor actitud és la passivitat». « Els ha fet por assumir responsabilitat», va postil·lar. «No es pot construir sense responsabilitat de compromisos i assumpció de riscos per pactar amb qui pensa diferent», va afegir el número dos de CDC, que va acusar la CUP de provocar que ja «no sigui operativa» la majoria absoluta independentista de 72 diputats al parlament català.

De la mateixa manera, va denunciar que, amb el «veto» a Mas, la CUP «es converteix en la gran aliada dels poders fàctics de l'Estat que volen fer fora» l'actual president en funcions. Per a Rull, «el problema no és el president Mas», sinó que les «regnes» del procés sobiranista se les quedi la CUP, que té, va recalcar, deu diputats al Parlament davant dels 62 de Junts pel Sí.

El dirigent convergent va considerar que el rebuig de la CUP a Mas és un «no» a tota CDC: «Ens sentim interpel·lats de forma coral per aquest no, és un no a tot el que podem representar nosaltres», va advertir.

El coordinador general de CDC va explicar que el president en funcions compareixerà avui al Palau de la Generalitat per «parlar d'eleccions» i va indicar que serà ell qui concreti si serà el cap de cartell de Convergència en les noves eleccions, una opció que en tot cas el coordinador general del partit no descarta. També va anunciar que avui es reunirà el grup parlamentari de Junts pel Sí, que uneix CDC i ERC al Parlament, per analitzar la situació.

Rull va assegurar que CDC «explorarà» la fórmula d'una nova candidatura «àmplia», amb ERC i independents, tal com van fer amb Junts pel Sí el passat 27 de setembre. Els nous comicis, va indicar, no serien un plebiscit, però sí «una segona volta» del 27-S. De tota manera, encara no han discutit el projecte amb Esquerra.

Demòcrates també vol JxSí

Per la seva banda, Demòcrates de Catalunya va demanar també reeditar la fórmula de Junts pel Sí al març. Després de la reunió de la seva comissió delegada, la formació va opinar que «la millor resposta a l'actual situació política és la unitat d'acció civil i política i unes eleccions que avalin Junts Pel Sí per a la conducció del procés cap a un estat independent».

Demòcrates va criticar que la CUP hagi quedat «atrapada en la priorització absoluta del qui per sobre del què i del com, amb uns efectes col·laterals que no són bons per al país», dilatant molt, a més, la decisió en el temps. El partit va remarcar que el procés va néixer de l'aliança de la societat civil i de l'àmbit polític, i va opinar que la ciutadania «espera un nou pas endavant de Junts pel Sí». Per això, va reclamar que s'obri un diàleg que doni resposta a l'actual escenari polític i que es faci extensiu a la societat civil, per tal de mantenir la unitat. «Des de Demòcrates fem una crida a tots els independentistes a prioritzar el procés constituent per damunt de la dinàmica de partits», van afirmar.