La CUP ja ha pres la decisió final que ha mantingut el país pendent durant mesos i no permetrà la investidura d'Artur Mas. La formació anticapitalista s'ha reunit durant més de 5 hores a Barcelona i finalment s'ha imposat l'opció del veto a Mas, un escenari que condueix cap a unes noves eleccions al març. El veto a Mas s'ha imposat amb 38 vots a favor, 22 en contra i 6 abstencions.

El diputat de la CUP al Parlament Sergi Saladié ha reptat el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, a retirar-se i proposar un altre candidat de JxSí perquè hi hagi investidura: "Mas ha dit que no seria un obstacle i ara és el moment de demostrar-ho. La pilota és a la seva teulada".

Ho ha dit aquest diumenge durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Polític i del Grup d'Acció Parlamentària de la CUP, en què s'ha decidit rebutjar la investidura de Mas, i Saladié ha afirmat que l'actual president "no convé" per eixamplar la base del sobiranisme.

En el mateix sentit, la diputada de la CUP al Parlament Gabriela Serra ha advertit que JxSí encara té uns dies per plantejar-los un nom alternatiu a Mas: "Qui vulgui moure peça encara té dies. No està convocat res".

També ha assegurat que, en el cas que JxSí acceptés aquest canvi i proposés un altre candidat, la CUP podria reunir els seus òrgans "quan fes falta" per pronunciar-se i decidir si dóna llum verda al nou candidat.

Ha reivindicat que el procés sobiranista no va començar el 27S ni s'acaba amb la reunió de la CUP d'aquest diumenge, i ha conclòs que "continuarà amb o sense investidura de Mas".

Així, la CUP interpreta que, si la investidura fracassa aquesta setmana, no serà la seva responsabilitat sinó la de JxSí, que sempre s'ha negat a proposar un candidat alternatiu.

Resultat de les votacions

El membre de la CUP Xavi Generó ha explicat que aquest diumenge s'han arribat a votar sis propostes diferents sobre el 'sí' o 'no' a Mas, i ha acabat triomfant l'opció de rebutjar-lo, amb 36 vots a favor, 30 en contra i una abstenció.

La CUP ha aclarit dues xifres clau: primer, que els membres del Consell Polític i el GAP són 67 i no 68 com han indicat al principi; i també que, si hi ha un nou ple d'investidura, el 'no' a Mas es traduiria en 10 abstencions.

Si el Parlament convoca ple i s'arriba a la votació, la investidura de Mas fracassaria en aquest cas, perquè tindria els 62 vots a favor de JxSí, els 63 en contra de la resta de grups, i les 10 abstencions de la CUP, insuficients perquè torni a ser president.

Cal destacar que un dels escenaris que la CUP ha debatut internament era donar llibertat de vot als seus deu diputats, però ha estat l'opció que ha generat més rebuig internament: no ha tingut cap vot a favor, n'ha registrat 60 en contra i 7 abstencions.

Ruptura interna?

La diputada Serra ha negat que la divisió interna que ha evidenciat la formació en els seus debats dels últims dies posi la CUP en risc de fractura: "Queda CUP per molt temps. Encarem el futur amb convicció".

Preguntats per si han demanat ja el canvi de candidat directament a JxSí, Saladié ha recordat que no és una demanda nova i ha ironitzat: "Entenem que amb la de mitjans que hi ha aquí --en la roda de premsa-- es donaran per al·ludits".