Després de que la CUP donés la seva negativa a la investidura l'Artur Mas com a president, les reaccions per part dels partits polítics han estat d'allò més variades. Mas havia dit per activa i per passiva que ell era l'únic candidat possible a la Presidència de la Generalitat i el grup d'ERC ho havia avalat, pel que un canvi d'escenari sembla difícil. Donada aquesta nova situació, ERC ha convocat per avui la seva executiva nacional per analitzar la situació. En el marc de les allaus de comentaris a la xarxa, el seu màxim líder, Oriol Junqueras, durant la jornada d'ahir no va fer declaracions al respecte i es va limitar a enviar un missatge per Twitter sense grans concrecions. "Mai ens cansarem, mai abandonarem, mai ens rendirem. No ho hem fet mai. I mai ho farem!¡", va emfatitzar Junqueras en al·lusió a la seva aposta envers el procés independentista.

La direcció de la CUP va decidir ahir vetar Mas com president en un ple d'investidura al Parlament en el que la formació antisistema era clau per a aconseguir-ho. En una roda de premsa posterior a la reunió del Consell Polític de la CUP i del seu Grup d'Acció Parlamentària (GAP), realitzada al centre cívic Pere Quart de Barcelona, el secretariat nacional va confirmar que el "no" a Mas s'ha imposat al "sí" per 36 vots a 30, amb una abstenció, i que els deu parlamentaris d'aquesta formació s'abstindran si hi ha una altra sessió d'investidura a la cambra catalana amb Mas com a candidat.

Els cupaires van demanar públicament a Junts pel Sí, grup que aglutina a CDC, ERC i diversos independents, que "mogui fitxa", i que proposi un candidat alternatiu. Davant d'aquesta demanda, fons convergents van assegurar que actualment "No hi ha candidat alternatiu. No és una qüestió de persones, és el que representa".

La formació política afronta així un escenari d'eleccions anticipades a Catalunya, davant les que Mas seria de nou cartell electoral si aquest no fa un pas enrere i abans del 10 de gener cedeix la investidura a un altre dirigent, com podria ser per exemple la vicepresidenta Neus Munté. Davant d'un escenari un tant incert, Catalunya afronta així l'eventualitat d'anar de nou a eleccions anticipades que sembla ser es celebrarien el diumenge 6 de març. Les reaccions dels partits i entitats ha estat molt variada, mentre que uns veuen les eleccions com una nova alternativa per constituïr un govern diferent al proposat inicialment. Un exemple és el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va conversar ahir amb el secretari general del PSC, Miquel Iceta, a qui vatraslladar "tot el seu suport" en cas que se celebrin noves eleccions autonòmiques després que la CUP hagi decidit no investir a Artur Mas. Fonts socialistes van subratllar que el PSC té tot el suport de Ferraz i que laprova d'això és que en cas de que se celebrin eleccions, "Sánchez es bolcarà" en els comicis com va fer el 27-S. Les fonts del partit van destacar la "màxima confiança entre tots dos", així com la "total sintonia" entre els dirigents, que han estat parlant durant aquests dies. Ferraz va retreure a Mas "la situació d'ingovernabilitat" a la que ha conduït a Catalunya i avui mateix Miquel Iceta té previst pronunciar-se sobre el nou escenari polític que es presenta per davant.

. En cinc anys quatre eleccions autonòmiques a Catalunya, tres d'elles anticipades. El nostre projecte, passa per tornar a Catalunya a la normalitat"

El líder del PPC al Parlament català, Xavier García Albiol, va afirmar ahir que, després del veto de la CUP a investir Artur Mas com a president, Catalunya hauria de "tornar a la normalitat" abandonant el full de ruta independentista. En un missatge en el seu compte de Twitter, Albiol va recordar que si finalment se celebren eleccions anticipades a Catalunya al març, seran les quartes en cinc anys i mig. "En cinc anys quatre eleccions autonòmiques a Catalunya, tres d'elles anticipades. El nostre projecte, del PP de Catalunya, passa per tornar a Catalunya a la normalitat", va afirmar García Albiol. De la seva banda, el líder del grup municipal del PP a Barcelona, Alberto Fernández, va demanr a la població un "bany de seny" a les urnes en el cas que s'hagin de tornar a convocar noves eleccions. En un missatge en la seva pàgina de Facebook, va afirmar que el fet que Mas sigui "investit" per la CUP només "descriu el nivell al qual s'ha arribat a Catalunya, amb un còctel d'independentisme vingut a ?menys i uns antisistema vinguts a més". La diputada catalana i vicesecretària general d'estudis i programes del PP, Andrea Levy, també va donar la seva opinió després que la CUP no investís Mas i va dir que "les eleccions són el mal menor" i que ha arribat el moment "de girar full" a Catalunya. Segons la seva opinió, si finalment hi ha eleccions al març, "no haurien de ser vistes com la segona volta d'un suposat plebiscit, sinó com l'oportunitat de deixar enrere un escenari d'inestabilitat i ingovernabilitat a Catalunya". Per a la dirigent popular, el president de la Generalitat en funcions "ha estat deslegitimat per tornar-se a presentar perquè el 27-S va posar fi al capítol d'Artur Mas.

Malgrat l'allau de crítiques que li estan plovent a la CUP, la responsabilitat del bloqueig que pateix Catalunya és de qui va guanyar les eleccions i d'Artur Mas"

Rabell va remarcar que va ser Junts pel Sí (CDC i ERC), on Artur Mas anava de número quatre, la formació que va guanyar les eleccions del passat 27 de setembre i qui "tenia la responsabilitat de formar Govern". Sobre la CUP, Rabell va afirmar que el seu procés deliberatiu va acabar amb aquesta formació "mantenint la seva paraula de no investir a Artur Mas, pel que saludem aquesta coherència". Respecte al fet que pugui haver eleccions anticipades al març, va indicar que "és un escenari que no ens fa por, especialment després dels resultats d'En Comú Podem del mes de desembre passat a Catalunya", en al·lusió a la seva victòria a Catalunya a les eleccions generals. A més, considera que en els pròxims mesos hauria de treballar-se per aconseguir "una ?àmplia majoria social de progrés que ?recuperi la majoria a favor del dret a decidir, amb la perspectiva d'un referèndum, que ara compta amb molts més aliats a Espanya"

És una oportunitat per tenir un Parlament i un nou Govern que siguin respectuosos amb la llei, seriosos, i que governin per a tots els catalans "

Segons el seu parer, "estem davant una oportunitat històrica per acabar amb una època de corrupció, retallades i divisió", i va afegir que el seu partit també veu el "final de la carrera política" de Mas "com el fracàs de la política que es basa en la divisió de les persones per la seva ideologia". Carrizosa va indicar que davant "la resolució categòrica de la CUP", Ciutadans s'inclina a pensar en unes noves eleccions, tot i ser les quartes en cinc anys i mig. "Veiem millor aquestes eleccions que no una legislatura curta i plena de conflictes, perquè es tractaria de desenvolupar el full de ruta suspesa pel Tribunal Constitucional, sense avançar res en el govern de Catalunya". D'una altra banda, creu que l'electorat estarà avui "decebut", després que Junts pel Sí hagués actuat com si haguessin "guanyat el que van considerar com un plebiscit". A més, va recordarque en les passades eleccions generals, el bloc independentista va baixar fins al 35 per cent dels vots, amb el que "hi haurà molta gent decebuda i que voldrà començar una nova etapa". Sobre que les eleccions siguin al març, va dit que és de suposar "que les dues forces, CDC i ERC, no aniran juntes i, per tant, Ciutadans podríem superar-les a les dues".

L'únic responsable de la paràlisi del Govern i dels tres mesos que s'han perdut des de les eleccions de setembre no és la CUP, és el president Artur Mas"

Segons el seu parer, si des del mes de setembre "s'ha dit que tot el país estava en mans de la CUP és només per la responsabilitat de Mas" i també va afegir que "el que mal comença amb una declaració de desconnexió, només per satisfer la CUP, mal acaba". Per a la portaveu del PSC, en el cas d'unes eleccions "es podrà comprobar si el que estava en qüestió era la independència o si el gran tema era Mas, que també podria donar un pas a una banda per prioritzar el procés" sobiranista, en al·lusió a la possibilitat que Junts pel Sí proposi a un altre candidat. Qui també va dir la seva va ser la secretària d'organització del PSC, Assumpta Escarp, que va considerar que el culpable de l'etapa d'ingovernabilitat a què s'ha arribat després de les eleccions del 27-S és culpa del president en funcions, Artur Mas i no de la CUP. En declaracions va afirmar que la decisió torna a ser de Junts pel Sí, que encara pot apostar per un altre candidat. Segons la socialista, tenen dues opcions: posar un altre nom sobre la taula o convocar eleccions. La secretària d'organització del PSC va considerar que el "no" de la CUP "no és res més que un fracàs del president Mas". "La responsabilitat és seva, perquè en el seu moment es va dir que el que era important era el procés".