El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha reclamat aquest dilluns a CDC i a la CUP que tornin a negociar i que ho facin fins al final, apurant tots els terminis. En roda de premsa després de l'executiva ampliada del partit, Junqueras ha considerat un "error i una irresponsabilitat" que es parli ja d'eleccions quan no tenen per què comportar un escenari de major estabilitat o governabilitat. En preguntar-li si el candidat de Junts pel Sí continua sent Artur Mas, Junqueras ha dit que ERC complirà amb els seus compromisos, però alhora ha reclamat a la resta que siguin "lleials al país", tot recordant els "sacrificis" que ja han fet els republicans per arribar fins al moment actual.

"El que demanem a tothom és responsabilitat per arribar a un acord, perquè no pot ser que si tots han dit que no s'aixecarien de la taula, a sis dies vista ja no hi hagi converses i negociacions". Així de contundent s'ha mostrat el president d'ERC, que s'ha situat com a àrbitre entre CDC i la CUP i els ha reclamat que apurin tots els terminis, fins a l'últim moment de l'últim dia.

En un to molt vehement, Junqueras ha insistit que l'acord encara és possible, i ha considerat que "és molt millor un acord que un escenari ple d'incerteses com són les eleccions al març". Després d'apuntar que uns nous comicis no tenen per què comportar un escenari "més governable", el republicà ha considerat que "la responsabilitat de qualsevol dirigent polític no és fugir endavant cap a escenaris que també generen incertesa, sinó aprofitar tots els terminis que té per intentar arribar a un acord quan l'acord encara és possible".

I si s'ha d'anar a eleccions, ha continuat, ja hi haurà temps de parlar-ne. D'aquesta forma, ha evitat referir-se de moment a la intenció de CDC de reeditar la fórmula de Junts pel Sí, perquè, segons ha dit, "no es tracta d'invertir temps en parlar d'eleccions, sinó en buscar l'acord".

En preguntar-li si el seu candidat a la Presidència de la Generalitat segueix sent Artur Mas o si es postularia ell mateix, Junqueras ha recordat que ERC "no ha posat cap condició per arribar a un acord", però ha afegit que es mantindrà "lleial" als seus compromisos. De fet, ha opinat que "no cal que ningú renunciï a res que consideri extraordinari per fer un acord possible". Ara bé, alhora ha demanat a la resta d'actors que siguin "lleials al país", tot recordant els "sacrificis" que s'han fet des del seu partit. "Nosaltres sempre hem renunciat a tot. I si no que em diguin a què més hem de renunciar per fer factible aquest acord", ha exclamat.

Sobre la posició que ha expressat el diputat electe d'ERC al Congrés Joan Tardà, que ha demanat directament a Mas que faci un pas al costat, Junqueras ha dit que ell sempre està d'acord amb tots els membres del partit que expressen que cal aprofitar totes les oportunitats. Ara bé, ha afegit que la posició oficial és la que ell està expressant com a president d'ERC.

Junqueras renya la CUP i CDC

"La manera de negociar no és fer propostes en públic ni tirar-nos les propostes al cap. No és anunciar que ja no votaran a no sé qui o dir que només pensen en eleccions", ha etzibat Junqueras, que ha demanat "centrar-se en el bé superior, que és aplicar el mandat del 27-S".

En aquest sentit, ha avisat que les solucions "mai no arriben a partir de fer-se retrets", ni tampoc es pot construir un país o un procés constituent "retallant la transversalitat". Fer això, ha advertit, "comporta l'afebliment del conjunt de país", per molt que aquesta transversalitat sigui "difícil de gestionar".