El president d'ERC, Oriol Junqueras, va cridar CDC i la CUP a «preservar el bé superior» del procés sobiranista i a mantenir la negociació fins a l'últim minut sense «distreure's» amb noves eleccions a Catalunya, però va evitar pronunciar-se sobre si hauria de renunciar Artur Mas després del veto de la CUP.

En una roda de premsa després de la reunió de l'executiva nacional d'ERC, Junqueras va demanar als negociadors de CUP i Junts pel Sí (CDC i ERC) que «no s'aixequin de la taula» i continuïn «dialogant», en lloc de llançar-se «retrets», per arribar a un acord que creu que encara es pot aconseguir malgrat que pugui semblar «difícil», ja que el 10 de gener expirarà automàticament la legislatura catalana.

En aquest sentit, va argumentar que és una «irresponsabilitat» parlar d'escenaris com reeditar la fórmula de Junts pel Sí per a les possibles eleccions del març -com va plantejar Convergència Democràtica de Catalunya- quan queda termini de negociació.

«Mentre hi ha vida hi ha esperança», va postil·lar el republicà, que, després del rebuig de l'executiva de CDC de plantejar un candidat alternatiu a Artur Mas, va remarcar que unes eleccions al març tampoc són garantia de més governabilitat.

Preguntat per si creia que Artur Mas hauria de fer un pas enrere després del veto de la CUP per evitar els comicis, Junqueras va respondre: «El que demanem és que continuïn negociant».

El líder d'ERC, al qual la CUP sí que està disposat a investir, va remarcar que ell estarà «encantat de fer el que sigui al servei del país», però va subratllar que el seu partit va adquirir «una sèrie de compromisos» en confeccionar la llista de Junts pel Sí, entre els quals figuraven que el líder de CDC seria el candidat a la presidència de la Generalitat.

«Som sempre lleials als nostres compromisos i demanem que tothom sigui lleial amb el país i amb els ciutadans de Catalunya; el que demanem és que continuïn parlant», va afirmar Junqueras, que va dir que ERC seguirà asseguda a la taula de negociació perquè creu que l'acord «no només és possible sinó també necessari».

Així, va advertir que ERC ho farà «tot perquè hi hagi aquest acord» i va demanar que «tothom faci tot el que estigui al seu abast per arribar» a un pacte amb la CUP abans del dia 10 de gener, quan s'acaba el termini.

Tardà vol que Mas deixi pas

Després que el número dos d'ERC al Congrés, Joan Tardà, hagués demanat a Artur Mas que fes «un pas al costat» i cedís la Presidència de la Generalitat a «un altre membre del seu partit», Junqueras va dir que «sempre està d'acord amb el senyor Joan Tardà i amb els altres membres d'ERC».

Encara que va matisar que «la posició oficial d'ERC és la que expressa el president» del partit i aquesta és «demanar a totes les parts que no s'aixequin de la taula de negociació».

«L'únic que demanem és que continuïn parlant i que apurin fins a l'últim minut de l'última hora de l'últim dia i, si no hi va més remei, ja parlarem d'una altra cosa», va afirmar.

Junqueras va indicar que és millor que hi hagi un acord que no anar a un escenari «ple d'incerteses» com serien eleccions al març, sense garanties, va dir, que d'aquestes sorgís més governabilitat a Catalunya.