La CUP vol forçar que JxSí canviï la candidatura a presidir la Generalitat de Catalunya d'Artur Mas per la d'algú d'ERC o un independent. Així ho ha explicat a Catalunya Ràdio la diputada i portaveu del grup parlamentari, Anna Gabriel, que ha assegurat que d'aquesta manera la investidura no només comptaria amb el suport de la CUP sinó també amb el dels onze diputats de Catalunya sí que es pot, que segons l'anticapitalista també consideraria "mecanismes d'estabilitat parlamentària". La diputada, a més, ha negat que després de la decisió de la CUP de no votar Mas com a president el procés "estigui mort", i assegura que encara espera "un moviment" de JxSí per evitar que es convoquin de nou eleccions al Parlament.

La CUP ha fet aquest dilluns una clara crida a JxSí perquè, diu, són ells els que poden evitar noves eleccions. I és que després de la decisió que els anticapitalistes van prendre diumenge tancant la porta de manera definitiva a la investidura d'Artur Mas, Anna Gabriel ha emplaçat a la coalició de CDC i ERC a "moure fitxa".

En aquest sentit, ha apostat perquè la candidatura de Mas sigui substituïda per la d'algun diputat d'ERC -com el líder del partit, Oriol Junqueras-, alguna persona independent -com el que va ser cap de llista, Raül Romeva-, o fins i tot algú amb una imatge menys vinculada a l'austeritat i les retallades -com ho és per a la CUP la vicepresidenta i dirigent de CDC, Neus Munté-. "Mai hem amagat que donaríem suport a un candidat d'ERC o un independent. Tindrien el suport unànime en la investidura i seria significatiu que el nou Govern tingués especial sensibilitat per representar el pluralisme i que segurament sentaria millors bases per eixamplar la base de l'independentisme", ha sentenciat Gabriel.

A més, la diputada ha assegurat que si el canvi de candidata la investidura per part de JxSí recau en Junqueras o algun candidat d'esquerres, el nou president tindria el suport de la CUP i també el de Catalunya sí que es pot (CSQEP). En aquest sentit, Gabriel afirma que la confluència d'esquerres així els ho van explicar la setmana passada en parlar-ne i que aquest era un escenari "que ells havien discutit" ja i que "ho han dit també a JxSí". "La setmana passada ens deien que amb un candidat que no fos de CDC, estaven disposats a votar la investidura i també disposats a estudiar mecanismes d'estabilitat parlamentària. No és gens menor sumar els onze diputats de Catalunya sí que es pot", ha sentenciat.

En aquest sentit, Anna Gabriel ha instat a JxSí a "moure's", tot interpretant que "és evident que fins ara ho ha fet poc". "Ara, potser després de consolidar la CUP aquesta postura, és hora de fer un moviment i posar un altre candidat, i no anar a eleccions. Si no es vol, no cal anar a eleccions", ha afirmat la diputada. És pe això que també ha volgut recordar que Mas "fa mesos deia que podia ser el primer o l'últim, que no hi havia condicions personals i que ningú és imprescindible".

Anna Gabriel, però, no veu que la situació actual després del 'no' a Mas sigui cap drama. En aquest sentit, i dirigint-se als independentistes, ha volgut remarcar que "ja havíem dit que no és repte senzill la construcció d'una república, que comportaria tensions dialèctiques i ideològiques; però que segellar que el procés a mort o que això s'ha acabat, no té solució i si anem a noves eleccions seran autonòmiques i acabem amb la il·lusió de milions de persones, no és el millor favor que es pot fer des d'una perspectiva independentista".

"Entenc que Baños no dimitirà"

Preguntada per la possible divisió de la CUP, Anna Gabriel ha explicat que és lògic que part d ela seva militància "expressi tristesa", perquè la "polarització" en contra o a favor de Mas "ha fet que tinguem un escenari que no volíem". Tot i això, apel·lant a la "cultura política" de la CUP, Gabriel ha apostat per "recuperar la il·lusió i ajudar a que tothom se senti còmode" dins la seva organització.

En aquest sentit, i davant la possibilitat que el diputat i cap de llista, Antonio Baños, hagués avançat que volia deixar el seu escó i plegar, Anna Gabriel ha negat que això hagi de passar. "Entenc que no dimitirà, perquè no és el que correspon en aquet moment, correspon posar totes les energies en el que va es dir ahir. Si algú no se sent còmode, hem de posar en valor recuperar la il·lusió i que tothom se senti còmode", ha afegit.

Per últim, ha volgut negar que la decisió de la CUP de no donar suport a la investidura de Mas beneficiï les forces contràries a la independència de Catalunya. "Totes les manifestacions que es puguin fer des de l'espanyolisme, l'unionisme i el parafeixisme, no fan res més que reafirmar-nos en el nostre camí. La CUP combat l'espanyolisme", ha sentenciat.