"Si Mas va dir que no seria obstacle, ara és el moment de demostrar-ho". Així de contundent s'ha demostrat el diputat Sergi Saladié, que ha recordat que encara queda una setmana perquè Junts pel Sí posi el nom d'un altre candidat sobre la taula. Saladié ha assegurat que la decisió no tanca la porta a que un altre candidat permeti avançar cap a la independència i ha recordat que hi ha una majoria suficient per fer la independència "com a mínim durant una setmana més". De la seva banda, la diputada Gabriela Serra ha assegurat que si finalment s'acaba convocant eleccions al març "seria la conseqüència de l'immobilisme del qui avui té la carta per decidir com ha d'acabar això". El veto a Mas s'ha imposat amb 38 vots a favor, 22 en contra i 6 abstencions.

Després de més de cinc hores de reunió, la CUP ha decidit finalment no investir Mas president amb 10 abstencions al Parlament. En la roda de premsa posterior a la trobada, la diputada Gabriela Serra ha lamentat que Junts pel Sí hagi tancat l'escenari a "Mas o març" i han assegurat que aquest escenari "no és el nostre". "Nosaltres hem posat sobre la taula durant tots aquests mesos llargues reunions no sempre fàcils, hem mogut peça, hem fet el que hem pogut perquè la CUP no hagués de votar el que ha votat. Esperem que ara comencin a moure peça el altres". La diputada ha assegurat que "ningú està en contra del procés que no va començar el 27-S i no acabarà ara" i ha assegurat que "continuarà amb Mas o sense".

Per a Serra, si finalment s'acaben convocant eleccions el pròxim mes de març, "seria la conseqüència de l'immobilisme del qui avui té la carta per decidir com ha d'acabar això".

De la seva banda, el diputat Sergi Saladié ha aclarit que la decisió de la CUP d'aquest diumenge "no tanca la porta a que hi hagi un altre candidat que permeti avançar cap a la independència" i ha recordat que el Parlament té majoria per la independència i que, com a mínim, hi serà durant una setmana més. En aquest sentit, ha dit amb contundència que "si el president Mas va dir que no seria un impediment per la independència, ara és el moment de fer-ho".

Situació interna del partit

L'intens debat al que ha hagut de fer front la CUP aquests darrers mesos ha desgastat la formació anticapitalista. Serra ha assegurat que "els nivells de satisfacció són diferents i no tothom estava alineat amb les mateixes posicions". De fet, les 13 territorials han arribat empatades a la reunió d'aquest diumenge.

Pel que fa a la possible dimissió del diputat Antonio Baños, Serra ha assegurat que "no li consta" i ha avisat que "hi ha CUP Crida Constituent per molt de temps". En aquest sentit, la diputada Gabriela Serra ha afegit que "tots necessitem el nostre moment per refer-nos en nosaltres mateixos".

La diputada també ha llançat un missatge a "qui ha pretès posar l'atzucac 'd'organització sí o organització no'" i els ha dit que "s'han equivocat". "Hem dit no a qui havíem de dir no, però que ningú es pensi que això vol dir que tenim una organització que ha deixat de ser el que és: independentista, anticapitalista i feminista", ha valorat.

Les opcions en contra de Mas, les finalistes

La reunió del consell polític i el grup d'acció parlamentària de la CUP s'ha allargat durant més de cinc hores al Centre Cívic Joan Olivé 'Pere Quart' de Barcelona. Sobre la taula s'han debatut una a una sis propostes: les dues del secretariat (no investir Mas donant-li 5 vots a favor i 5 en contra o bé 10 abstencions; i facilitar la investidura amb 2 vots a favor i 8 abstencions) i quatre més que han plantejat algunes territorials (investir Mas amb condicions, facilitar la investidura però sense la proposta d'acord, no investir Mas o deixar que els diputats votessin lliurement).

A la votació final han arribat les dues opcions favorables a no fer Mas president. Les deu abstencions s'han acabat decidint per 38 vots a favor, 22 en contra i sis abstencions.