La setantena de persones que des d'aquest dissabte al migdia protagonitzen una tancada i dejuni de 24 hores per reclamar una entesa entre les forces independentistes per formar Govern assenyalen que els esforços no només s'han de centrar en la decisió que prendrà diumenge la CUP sinó també en el que ha de passar "en els pròxims divuit mesos". "S'ha de fer sense dependre del que passi demà", ha assenyalat en declaracions a l'ACN Àngels Folch, participant de l'acció reivindicativa que, tot i que compta amb la presència de membres de la Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), els qui hi prenen part ho fan a títol personal.

La celebració d'assemblees, xerrades i, fins i tot, recitals en petit format han estat algunes de les activitats que han ocupat les primeres hores de la tancada. Entre aquestes, l'actuació, guitarra en mà, de l'històric director de l'Escola Bressola de la Catalunya Nord Joan Pere Le Bihan. També es troba entre els participants Jaume Sastre, qui e 2014 va protagonitzar una vaga de fam de 40 dies contra el Tractament d'Immersió Lingüística (TIL) impulsada pel llavors govern balear del PP encapçalat per Bauzà.

Sobre la jornada reivindicativa, Folch ha assenyalat que "estem contents per la resposta que hem tingut" i que, des de l'organització "interpretem que respon al sentiment de molta gent". De fet, gent procedent de les comarques gironines i de zones més pròximes com el Maresme, el Vallès o el Baix Llobregat.

Per la seva banda, Ignasi Faura, ha assenyalat que el dia important no és aquest diumenge 3 de gener, dia en què la CUP ha de fer pública la seva decisió definitiva si investeix o no a Artur Mas, sinó el que passarà el 9 de gener, data en què s'ha de tenir un Govern acordat. "Val la pena fer tot l'esforç possible durant aquests 5 o 6 dies perquè es pugui constituir un Govern", ha dit, "i si s'amplia l'ambient d'exigència ciutadana, de voluntat i d'il·lusió, pot ser possible i el que no és possible es farà possible després", ha afegit.

L'acció es pot seguir a mitjans com Twitter a través de @tancadadejuni.