Artur Mas és l'únic candidat de Junts Pel Sí a la presidència de la Generalitat. Així ho han assegurat fons de CDC i ERC a l'ACN després de conèixer que la CUP ha decidit finalment no investir l'actual president en funcions. Més de tres mesos de negociacions no han servit perquè l'esquerra anticapitalista hagi acceptat que Mas continuï pilotant el procés sobiranista i, si res no canvia en els propers dies, el proper 11 de gener quedaran formalment convocades les eleccions al Parlament. Els nous comicis haurien de celebrar-se el dissabte 5 de març seguint la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), que s'ha seguit en totes les convocatòries electorals a Catalunya. L'Estatut, però, preveu que la jornada electoral es faci amb un marge d'entre 40 i 60 dies des de la convocatòria d'eleccions.

Els 57 membres del Consell Polític de la CUP i els 11 del Grup d'Acció Parlamentària han decidit mantenir el veto a Artur Mas després de més de 5 hores de reunió al casal Pere Quart de Barcelona. Tot i que Junts Pel Sí encara mantenia l'esperança que s'acabés desbloquejant la investidura per poder començar a desplegar el full de ruta cap a la independència, l'esquerra anticapitalista ha decidit mantenir la promesa electoral de no acceptar Mas com a president de la Generalitat.

Fonts de Junts Pel Sí han explicat a l'ACN que mantenen Mas com a únic candidat a la presidència de la Generalitat i assumeixen que d'aquí a una setmana es convocaran les eleccions al Parlament, dissolent d'aquesta manera la legislatura més curta de la història del país.

ERC ha convocat l'executiva nacional per aquest proper dilluns a la tarda per analitzar les conseqüències del 'no' de la CUP a Mas i decidir com afronta el partit les més que probables eleccions del març. Els republicans no eren inicialment partidaris de compartir candidatura amb CDC, tot i que al final van acabar acceptant la creació de Junts Pel Sí com a plataforma per a un plebiscit que consideren que va guanyar l'independentisme.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, té en les mans una altra de les decisions que caldrà prendre en els propers dies. S'ha de celebrar un ple d'investidura sabent que cap candidat té opció de sortir escollit? El Parlament havia habilitat dilluns a la tarda o dimarts al matí per poder fer un nou debat d'investidura en cas que la CUP acabés acceptant Mas. Ara la presidenta haurà de decidir si és adient o no convocar el Ple tot i saber que ningú reuneix la majoria suficient per ser investit.