L'Escola Pia Nostra Senyora, al carrer Diputació 277 de Barcelona, és l'escenari aquest dissabte -dia en què també se celebren les assemblees territorials de la CUP per decidir la investidura o no de Mas-, d'una tancada i un dejuni reivindicatiu de 24 hores en el que hi participen una setantena de persones, entre elles membres de l'ANC. Assisteixen a títol individual per reclamar un acord "sòlid" entre CUP i Junts pel Sí i acomplir així amb el "clam" dels ciutadans que van escollir els 72 diputats que estan a favor de la independència. Asseguren que amb l'acció "no es pretén pressionar ningú en concret, però pressionar a tothom" i demanen 'Facta, non verba'. És a dir, "fets, no paraules".

Així s'ha expressat Àngels Folch, una de les participants a l'acció reivindicativa que insisteix en què es tracta d'una iniciativa impulsada per "persones concretes" que va sorgir fa 48 hores. Des de les 12 del migdia del dissabte fins el migdia del dia següent, està previst que la setantena de persones aplegades a la sala d'actes de l'Escola Pia Nostra Senyora de Barcelona no menjaran i només beuran líquids. Algunes han portat màrfegues per tal que transcorri el temps amb més comoditat. "Ens representem a nosaltres mateixos", ha assenyalat Folch.

Per la seva banda, l'historiador Víctor Cucurull, President de Fundació Societat i Cultura i membre del Secretariat Nacional de l'ANC, ha detallat que es tracta "d'un acte de responsabilitat i de dignitat nacional" i que es fa a títol personal. "Només el podem fer com a persones, en una acció que tothom pugui entendre: no menjarem en 24 hores perquè no estem d'acord amb aquesta situació", ha assenyalat afegint que es tracta d'un "toc d'alerta" als polítics que tenen en les seves mans seguir amb el procés.

Sobre la coincidència de la tancada-dejuni amb la celebració aquest dissabte de les assemblees territorials de les CUP i el fet que aquesta acció acabarà durant el Consell Polític de la formació, Ignasi Faura ha respost "no ens preocupa la CUP, ens preocupa el dia 9" sobre el darrer dia en què s'ha de formar Govern. Els convocants no acusen ningú en concret sobre una situació "que fa tres mesos que s'arrossega, des de les eleccions del 27-S" en què es va donar des de la ciutadania un "mandat molt clar", valoren.

Entre els assistents es troba Jaume Sastre, el mestre de l'IES Llucmajor que al 2014 va protagonitzar una vaga de fam de 40 dies en senyal de protesta contra el el Tractament Integrat de Llengües (TIL) que va impulsar el govern balear encapçalat llavors pel PP. Està previst que a les 7 de la tarda se celebri una assemblea oberta i que es faci una atenció als mitjans una hora abans. Es pot seguir l'acció, entre d'altres, a través del compte Twitter d'@tancadadejuni.