El líder del PPC, Xavier Garcia Albiol, va subratllar que la investigació de l'Audiència Nacional sobre la fortuna de la família de Jordi Pujol «està demostrant que tenien muntada una organització de mafiosos per cobrar comissions d'empreses contractades» per la Generalitat.

Garcia Albiol, que presideix el grup dels populars al Parlament, es va referir així a l'acte del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mota, que ha citat l'expresident català i la seva dona, Marta Ferrusola Llados, el 10 de febrer, com a imputats per un delicte de blanqueig de capitals i el seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, que declararà l'endemà.

En un sentit similar, el portaveu de Ciutadans al Parlament català, Carlos Carrizosa, va destacar el fet que l'Audiència Nacional hagi equiparat la família de Jordi Pujol amb una «banda criminal» i que apunti directament al cobrament de comissions il·legals com l'origen de la seva fortuna.

En declaracions a les portes del Parlament, Carrizosa va considerar «lamentable» que hi hagi indicis clars que permetin equiparar els Pujol «amb una organització de tipus criminal», tal com assenyala l'Audiència Nacional en el seu acte.

La fortuna

Mentrestant, el diputat de Catalunya Sí que es pot al Parlament Albano Dante Fachin va destacar la «gravetat» de la imputació de Jordi Pujol per part de l'Audiència Nacional, ja que «confirma» que l'origen de la fortuna de la seva família «va molt més enllà» del llegat al qual es referia l'expresident català. Albano Dante Fachin va assegurar que l'acte que va fer públic el jutge José de la Mata «confirma el que es va veure a la comissió d'investigació sobre la corrupció del Parlament» i que «tot apunta molt més amunt».

En l'acte de citació del matrimoni, el jutge José de la Mata apunta que tots els membres de la família «han estat orquestrant durant anys una estratègia compartida i coordinada per desenvolupar diferents negocis econòmics, generar rèdits, ocultar-los, i distribuir-los entre tots d'acord amb criteris establerts per aconseguir el rentat dels actius aconseguits».

Per aquest motiu, creu que el clan familiar actuava com una organització per ocultar la seva fortuna i que existia «un acord entre les parts per atribuir a Jordi Pujol Ferrusola el rol de gestor i distribuïdor dels recursos entre els germans i la seva mare».

Vincles entre la família

En els seus actes, el jutge reitera que «els vincles existents entre els membres de la família», més enllà dels familiars, revelen «l'existència d'un comportament reiterat durant anys pels membres de la família, que apunta elements bàsics d'una organització els perfils definitius dels quals estan encara sota investigació». De fet, «s'ha pogut descobrir que, després que es produís un ingrés sospitós, Jordi Pujol Ferrusola ordenava que es fessin traspassos als seus comptes d'Andorra als seus germans Oleguer, Oriol, Josep, Pere, Mireia i Marta Pujol Ferrusola, tots ells titulars de comptes en aquella jurisdicció».