El portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va criticar que el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, «pidoli» el suport de la CUP i que després del dret a decidir ara «s'inventi el deure a decidir» amb l'únic objectiu de garantir la seva continuïtat al poder. Al seu parer, Mas és un «cadàver polític» que posa els catalans com a «escut» en la negociació amb l'esquerra anticapitalista per a fins merament personals.

Carrizosa va deplorar les apel·lacions a l'estabilitat i el diàleg que el president en funcions va fer en el seu discurs de Cap d'Any perquè ell és el causant del «bloqueig» de les relacions amb l'Estat. Va trobar incongruent que Mas parlés en el missatge institucional de Cap ?d'Any tant d'estabilitat com de millora de les perspectives econòmiques quan, precisament, està provocant «inestabilitat política i jurídica» i que les empreses «marxin cada cop més» de Catalunya amb la seva aposta independentista. Igualment va criticar que el president fes una crida al diàleg.

Respecte a l'eix social, Carrizosa va considerar que la posició de Mas és «hipòcrita» perquè, després d'anys de retallades, que s'ocupi ara de qüestions com la precarietat laboral, la situació dels joves o dels dependents és una estratègia per aconseguir el suport de la CUP: «utilitza els catalans com a escut i ostatges» per als seus interessos.

Mentrestant, el PSC va considerar «sorprenent» que, en el seu discurs de Cap d'Any, Artur Mas parlés de governs estables i oberts al diàleg quan ell «ha estat el president de la inestabilitat, les decisions equivocades, el trencament dels pactes i responsable de la paràlisi de la Generalitat», en paraules de la portaveu del partit. Ester Niubó va criticar que Mas ni tan sols mencionés la corrupció i que només miri per la seva supervivència política, que «està en mans de la CUP».

Pel que fa al PP, el president del grup parlamentari del partit, Xavier García Albiol, va carregar contra el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, pel discurs que va fer per acabar l'any 2015. Per al popular, Mas es va «dedicar a implorar la misericòrdia i el favor de la CUP per seguir sent president» i, en canvi, va trobar a faltar «autocrítica i balanç». «Mas ha perdut tota dignitat possible i ja no diferencia l'acció electoral i utilitza el discurs institucional per seguir implorant als radicals antisistema», va dir. En aquest sentit, Albiol també va remarcar que el president en funcions no va parlar de corrupció.

Desconnectat de la realitat

El portaveu adjunt de Catalunya sí que es pot, Albano Dante Fachin, va criticar el missatge institucional del president en funcions de la Generalitat, Artur Mas. Per a la coalició d'esquerres, el de Mas va ser «un discurs buit, impostat i que semblava gravat fa mesos». A més, va considerar que el president en funcions va intentar donar un missatge que «estava desconnectat de la realitat de Catalunya». Fachin va criticar també que Mas intentés «reproduir l'èpica del 27-S que ens ha portat al bloqueig» i, en canvi, no parlés «de corrupció ni dels Pujol».

En canvi, ERC avisa la CUP que si no accepta Mas com a president del Govern en la reunió del Consell Polític i dels diputats d'aquest diu?menge, Catalunya quedarà «encallada» en la situació que viu actualment el país. «Necessitem un pas més i el 10 de gener poder començar el procés constituent», va assenyalar el portaveu d'Esquerra, Sergi Sabrià. També va demanar als cupaires que tinguin en compte el pla de xoc, «molt potent».

Finalment, la portaveu de CDC, Marta Pascal, va respondre a l'oposició assegurant que no és cert que el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, estigui «pidolant» el suport de la CUP en la votació per la investidura i que tampoc ho és que no doni explicacions sobre casos de corrupció. Pascal va ressaltar que Mas sempre «ha donat la cara» per suposades irregularitats al seu partit i al Govern.