El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va apressar ahir la CUP a exercir el seu «deure de decidir» perquè pugui arrencar la legislatura i perquè el nou Govern, que haurà d'estar «obert al pacte», pugui gaudir d'«estabilitat» per «complir els mandats rebuts a les urnes». En el seu tradicional discurs de Cap d'Any, des del Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, Mas va fer velades referències a la incertesa que hi ha sobre la seva possible investidura de la setmana que ve, després de decisió que prendrà la CUP?aquest pròxim 3 de gener.

Al costat del «dret a decidir» dels catalans, Mas va invocar el «deure de decidir» dels representants polítics i va recordar que a Catalunya, «després de tres mesos d'intenses negociacions, seguim pendents de la formació del nou Govern». «El termini legal per decidir si tindrem nou Govern o eleccions acaba el 10 de gener. Abans d'aquesta data la llei no permet convocar les eleccions. Després, la convocatòria és obligada. Per tant, queda poc temps i poc marge».

Mas va assenyalar que després de les eleccions catalanes del 27-S i les generals del 20-D, «a Catalunya i a l'Estat s'han obert escenaris polítics d'una enorme complexitat», que «obliguen a dialogar, a negociar i a pactar. És a dir, a decidir». «A decidir entre idees, persones i partits molt diferents. Que no sigui fàcil no ens allibera, a cap de nosaltres, del nostre deure de decidir», advertia en un lleu al·lusió a les reticències de la CUP a arribar a un acord d'investidura.

En un recordatori als qui acusen el sobiranisme d'oblidar-se de la crisi, va dir que «projecte nacional i social s'han donat la mà i caminen junts en la voluntat i la il·lusió de fer de Catalunya un gran país».

El president en funcions va destacat que la «complexitat» política resultant de les últimes eleccions al Congrés s'assembla a les dificultats que s'està trobant ell per poder formar govern: «Aquells que en les últimes setmanes han fet mofa i escarni de la situació política catalana hauran d'aplicar a les seves pròpies cases la teràpia per resoldre aritmètiques de suma molt complicada». Amb tot, va expressar el seu desig que a Catalunya «es trobi en els pocs dies que queden la manera de tenir un nou Govern i una estabilitat que permetin fer bona feina i complir els mandats rebuts a les urnes», després d'«uns mesos incerts» i amb «algunes decepcions». «El mateix desig l'expresso respecte a l'Estat espanyol», va dir Mas, convençut que «a Espanya i a Catalunya li convenen governs estables, dialogants i oberts al pacte, cadascun des de la seva legitimitat democràtica», va afegir. Segons Mas, «Catalunya té clar que vol decidir el seu futur. Tots som necessaris per fer-ho possible. Seguir ignorant-ho o menyspreant-ho no aportarà cap solució de futur».

Sobre el balanç econòmic de 2015, el president en funcions va posar èmfasi a dir que l'escenari avui és «objectivament millor» que fa un any i va remarcar que Catalunya exporta «més que mai» i ha guanyat «prestigi turístic i comercial», tot i que va reconèixer que en el terreny social encara queda camí per recórrer. «Treballem dia a dia perquè les persones que més han patit aquests anys de dificultats acabin notant els efectes de la recuperació i d'una més justa distribució de la riquesa que crea el país. Una riquesa que desgraciadament no controlem i que se'ns en va en unes proporcions elevadíssimes que acaben convertint-se en lesives per al benestar d'una part molt majoritària de la societat catalana», va acabar per denunciar Mas en el discurs.