Després de dos dies de reunió del secretariat nacional de la CUP, les assemblees territorials i locals han rebut aquest dimecres al matí la proposta que la cúpula fa perquè es pugui desencallar l'empat sobre la proposta de JxSí i la investidura d'Artur Mas. En un comunicat, la CUP explica que el secretariat "aposta per trobar una sortida consensuada a la situació política" però que "davant la impossibilitat de trobar aquesta sortida, planteja dues alternatives" per a un possible ple d'investidura de Mas que s'hauran de votar des de les bases. Així, la direcció proposa escollir entre atorgar "cinc vots favorables i cinc en contra, o l'abstenció dels 10 diputats" -que impediria fer president a Artur Mas-, o bé "donar dos vots a favor i vuit abstencions -que permetria investir-lo junt als vots a favor de JxSí. El secretariat també permet que les assemblees encara puguin proposar noves opcions perquè es votin, i ha determinat que en les votacions a les reunions locals i territorials quedin exclosos els simpatitzants, que sí van poder votar a l'assemblea nacional.

El secretariat nacional ha decidit, tal i com ha avançat l'ACN, que el Consell Polític i el grup d'acció parlamentària (GAP) es reuneixin el proper dia 3 i no, com estava previst, el 2 de gener. D'aquesta manera, les assemblees territorials poden debatre i posicionar-se votant sobre la proposta que la direcció nacional de la CUP els ha fet arribar aquest dimecres.

Segons el document fet públic ara, el secretariat "aposta per trobar una sortida consensuada a la situació política" però "davant la impossibilitat de trobar aquesta sortida, planteja dues alternatives al Consell Polític+GAP". Així, de moment dóna a escollir entre "traslladar els resultats de l'Assemblea Nacional a un possible nou ple d'investidura a través, o bé de 5 vots favorables i cinc vots en contra, o bé a través de l'abstenció dels deu diputats de la CUP-CC" o bé "donar dos vots a favor i vuit abstencions, com a traducció de l'aposta de la CUP-CC per la independència i un procés constituent i popular i de l'oposició a la continuïtat de les polítiques de retallades i privatitzacions".

Amb aquestes dues opcions, el secretariat dóna a escollir a les seves bases entre una possibilitat que permet Artur Mas ser president de la Generalitat i una altra que ho impedeix, donat que és de suposar que JxSí aportaria 62 vots dels seus diputats a favor i la resta de grups votarien en contra en un ple d'investidura.

Tot i que aquestes són les dues possibilitats que la direcció nacional de la CUP fa arribar a les assemblees territorials i locals, tant aquests ens com les organitzacions polítiques i municipalistes vinculades a la CUP-CC "podran enviar noves propostes fins dijous 31 de desembre a última hora, que s'agruparan en funció del seu sentit polític i que es portaran a deliberació de les assemblees territorials plenàries del dia 2 de gener", tal icom explica el comunicat dels anticapitalistes.

Feta la proposta d'aquest dimecres, ara el següent pas està en mans de les bases. A les assemblees territorials plenàries del dia 2 podran participar amb dret a veu i vot els militants nacionals i locals de la CUP i dels seus nuclis de suport, i els militants de les candidatures municipalistes adherides a la CUP-Crida Constituent que no estan representades al GAP. En canvi, no podran votar entre les opcions plantejades els militants de les altres organitzacions de la CUP-CC que ja participen al GAP a través dels seus representants ni els simpatitzants de la CUP. Aquesta és una de les diferències que podria marcar el resultat final, donat que en l'assemblea nacional de diumenge passat la figura del simpatitzant havia estat validada i podia votar.

Amb aquestes bases fixades, les assemblees territorials es reuniran dissabte "i, amb el criteri d''una persona, un vot', hauran de recollir els vots a favor, els vots en contra i les abstencions respecte cadascuna de les propostes presentades". Aquestes votacions s'hauran de reflectir al model d'acta que s'enviarà des del secretariat nacional i que inclourà un sistema de ponderació de vot igual per a totes les assemblees territorials.

Paral·lelament, les assemblees locals i els nuclis de suport també aportaran el seu sentit del vot als representants de les respectives assemblees territorials plenàries; i aquests podran servir com a instrument interpretatiu per als representants, de cara a les possibles rondes de votació que puguin tenir lloc al Consell Polític+GAP de diumenge.

La votació del Consell Polític

El Consell Polític+GAP de la CUP-CC es reunirà diumenge i, segons el comunicat d'aquest dimecres, "s'esforçarà a buscar una sortida consensuada". En cas que això no sigui possible, diuen, "només podrà ser aprovada una proposta que obtingui la majoria absoluta dels vots". Així, es procedirà a comptar els vots favorables, contraris i les abstencions a cadascuna de les propostes presentades. I es donarà per aprovada aquella proposta que obtingui la majoria absoluta dels vots. En el cas que més d'una proposta obtingui la majoria absoluta dels vots, es passarà a una nova ronda de votació fins que només surti aprovat un sol document. Entre cada ronda de votació està previst que s'obri un torn de debat, i s'han establert un màxim de tres rondes.

En cas de possible bloqueig, el secretariat nacional ja preveu una sortida i s'ha compromès a "cercar una proposta metodològica per desbloquejar la situació, proposta que haurà de ser validada pel Consell Polític+GAP".

Els participants a la reunió del dia 3

El Consell Polític és el màxim òrgan polític entre assemblees locals que té la CUP i es reuneix un cop al mes de forma habitual. Normalment té funcions de caràcter organitzatiu, estratègic, de coordinació nacional, d´expansió, de relacions polítiques i d´acció política municipal, territorial i nacional. Cada assemblea territorial hi delega entre 3 i 6 membres en funció del nombre de militants -un delegat extra per cada 150 militants-, el nombre de comarques -6-, el nombre de regidors que tenen -10- i el nombre d´assemblees locals constituïdes -15-. Els vots dels representants de les territorials al Consell Polític son ponderats, segons la diversitat d'opinions que hi hagi a les assemblees locals, i mai de caire personal del militant que envien.

Per la seva part, El grup d'acció parlamentària (GAP) és un òrgan que marca els passos a seguir del dia a dia de l'acció parlamentària, mitjançant la participació i la implicació dels moviments socials i organitzacions polítiques de la Crida Constituent, que es van presentar a les eleccions al Parlament amb la CUP. Al GAP hi ha dos representants de cada assemblea territorial i un de cada organització. Les entitats que en formen part són Arran, Col·lectiu Drassanes, Constituents per la Ruptura, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Corrent Roig, Crida Constituent, En Lluita, Endavant OSAN, Lluita Internacionalista (LI), Poble Lliure, i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

En total, a la reunió del dia 3 de gener hi haurà 68 persones amb dret a vot, i hi seran presents els diputats i el secretariat nacional que, tot i participar, no poden votar.