El govern de la Generalitat «estudia fórmules per defensar la integritat» dels ancians que viuen en residències i «dels seus familiars» que permetin augmentar la seva protecció a fi de prevenir successos com el d'Arenys. En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu, la vicepresidenta Neus Munté va dir que des del Departament de Benestar Social i Família «facilitarem tota la informació que puguem tenir» i va condemnar els pressumptes fets «de forma enèrgica». A més,«en cap de les inspeccions» es van detectar anomalies al centre i «la ràtio de professionals per residents era la correcta», va dir. efe/ddg barcelona

El geriàtric Itaca d'Arenys de Mar on treballava el detingut per agredir i abusar sexualment de nou àvies es va disculpar ahir davant les famílies. «Estem profundament tristos i afectats», va afirmar la directora del centre, Mertxe Aguilar, que va considerar que, per imprevisible, no era a les mans de la residència poder-ho evitar.

Els fets van passar la Nit de Nadal durant el torn de nit. Des del geriàtric es van mostrar sorpresos per l'actitud del treballador detingut, ja que després de cinc anys al centre el consideraven un «bon professional, cordial i amigable». L'agressor va ser detingut dissabte i el jutge d'Arenys va decretar l'ingrés a presó sense fiança. L'home no tenia antecedents penals.

A més del detingut, durant la nit hi havia altres treballadors, que ja han declarat davant els Mossos. La direcció del centre vol evitar entrar en especulacions sobre si altres treballadors haurien consentit o no les agressions i han posat en mans de la justícia les gravacions de les càmeres de seguretat del centre.

Aguilar va relatar que el succés ha estat una «sorpresa total», ja que no s'esperava d'aquest treballador que tingués aquesta actitud. Familiars consultats van dir que no el coneixien perquè sempre feia el torn de nit, però van dir que n'havien sentit a parlar bé. La direcció va enviar una carta a les famílies afectades i s'estava posant en contacte amb la resta de familiars de internes. Les nou víctimes de les agressions, algunes d'elles de tipus sexual, van ser ateses pels serveis mèdics. Algunes van ser traslladades a l'hospital de Mataró el mateix dia de Nadal, mentre que unes altres van rebre l'atenció a la mateixa residència, un cop els responsables del geriàtric van ser conscients del que havia ocorregut. Alguns familiars dels interns van explicar que hi ha lesions lleus, però també d'altres molt greus.

Els cas és encara en una fase inicial d'instrucció i el jutge ha decretat el secret de sumari. L'agressor, un veí de Pineda de Mar de 30 anys, està en presó provisional acusat d'un presumpte cas de lesions i contra la llibertat sexual. A més de la denúncia del mateix geriàtric contra el treballador, algunes famílies també han presentat denúncia contra el centre, com a responsable civil subsidiari.

Per la seva banda, l'Ajuntament d'Arenys va emetre un comunicat en el que assegurava desconèixer detalls del cas però, van lamentar profundament els fets i van desitjar que la investigació es resolgui el més ràpid possible. A més, el Síndic de Greuges de Catalunya ha obert una investigació d'ofici i considera «molt greus» els fets.