El Departament d'Interior activarà aquest Cap d'Any 230 efectius més dels Mossos d'Esquadra amb relació a l'any passat per l'alerta antiterrorista, que es manté en el nivell 4 en una escala de 5. Així ho ha detallat el conseller, Jordi Jané, que ha demanat la "màxima atenció" davant qualsevol situació que es pugui detectar "com a sospitosa". L'altra novetat és que les unitats especialitzades dels TEDAX, la canina i el Grup Especial d'Intervenció (GEI) tindran "un treball presencial" mentre que altres anys estaven activades però no es trobaven sobre el terreny. Pel que fa a seguretat viària en una nit de molts desplaçaments, el conseller ha demanat "màxima prudència" i ha anunciat que hi ha previstos 70 controls d'alcoholèmia i consum de droga a les carreteres.

Un total de 2.803 agents dels Mossos d'Esquadra es desplegaran de les 10 del vespre d'aquest dijous a les 10 del matí de divendres davant els reptes que presenta el Cap d'Any des d'un punt de vista de seguretat, segons dades facilitades pel Departament d'Interior. Des la sinistralitat zero a les carreteres fins a la seguretat en grans aglomeracions com les 53 macrofestes que Interior té comptabilitzades arreu de Catalunya per aquesta nit.

En una visita aquest dimecres el Saló de la Infància de Barcelona, Jané ha fet una crida a la "col·laboració ciutadana" perquè es comuniqui "qualsevol situació que algú pugui percebre com a anòmala" als cossos policials i ha recordat que els Mossos d'Esquadra han posat a disposició una pàgina web i un telèfon per a la lluita contra el terrorisme. "No podem viure amb angoixa, però hem d'estar activats i hi estem", ha afirmat el conseller. Jané també ha apel·lat al "civisme" i a la "convivència" de cara a les grans aglomeracions.

Jané alerta del risc "letal" de les distraccions al volant en un any en què s'ha disparat la sinistralitat

El conseller d'Interior ha demanat a tothom "màxima alerta i prudència" a les carreteres i ha recordat que "qui beu no pot conduir i es trobarà controls". Jané també ha alertat sobre les distraccions al volant i ha advertit del risc "letal" que pot significar mirar el mòbil mentre es condueix i l'excés de velocitat. "Una conducció imprudent pot acabar causant molt de dolor a les famílies", ha subratllat Jané, que ha afegit: "El millor tribut que podem fer en acabar l'any és respectar-nos".

El titular d'Interior ha apuntat que, com que el Cap d'Any va seguit enguany del cap de setmana, la mobilitat podria ser encara més complicada i ha volgut fer extensiva la crida a la precaució al volant a l'operació tornada de les vacances de Nadal. El 2015, 171 persones han perdut la vida a les carreteres catalanes, segons dades provisionals del Servei Català de Trànsit (SCT) en data de 30 de desembre. El 2014, les víctimes mortals van ser 140. Aquest augment de la sinistralitat, ha reconegut Jané, trenca la "tendència a la baixa" dels darrers anys.