La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, ha aprofitat la roda de premsa posterior al Consell Executiu d'aquest dimarts per replicar al president espanyol, Mariano Rajoy, que ha qualificat de "desastre" qualsevol Govern amb la CUP i ha avançat que no parlarà amb DiL ni amb ERC en la seva ronda de contactes polítics posteriors al 20-D. Per a Munté, "el que és un desastre es la visió monolítica del govern espanyol i de Rajoy, que demostra no haver entès res del que ha passat a Catalunya". A més, critica que Rajoy es mantingui en "l'absolut immobilisme" i practiqui una "manca de voluntat democràtica", i ha considerat "lamentable" que "no vulgui dialogar" amb Democràcia i Llibertat i Esquerra Republicana de Catalunya.

Neus Munté ha considerat "del tot insòlit" que Rajoy hagi qualificat de "desastre" la possibilitat que JxSí i la CUP pactin un Govern de la Generalitat que, segons la vicepresidenta, respon al resultat "de les eleccions del 27-S" i a la seva majoria absoluta d'escons independentistes. "Potser el que és un desastre és la visió monolítica del govern espanyol i de Rajoy, que demostra no haver entès res del que ha passat a Catalunya en els últims anys i sobretot en el 27-S", ha sentenciat la vicepresidenta.

D'altra banda, que Rajoy hagi posat la sobirania espanyola com a línia vermella per a les seves converses a l'hora de poder formar el seu govern i que no vulgui parlar amb ningú que ell planteja que posa en perill la unitat d'Espanya no suposa per a Munté "cap novetat respecte dels darrers anys". La vicepresidenta creu que aquesta actitud respon a "l'absolut immobilisme i la clara voluntat de no entendre el mandat de les urnes del 27-S". "És una manca de voluntat democràtica", ha afegit.

Per últim, Munté ha considerat "lamentable i criticable en termes democràtics" que Rajoy s'hagi negat a veure's amb Democràcia i Llibertat i amb ERC. "Que manifesti que no vol dialogar amb forces amb representació parlamentària és l'antítesi del que ha de fer un governant, que hauria d'impulsar el diàleg i el respecte a les urnes", ha conclòs.