Prop d'un centenar de persones van fer un minut de silenci davant de l'ajuntament de Rubí en memòria de l'Alan. El consistori va convocar el minut de silenci després de la mort del jove dijous passat 24 de desembre, que va ser confirmada per l'associació Chrysallis, que agrupa famílies de menors transsexuals, després que la mare de l'Alan els comuniqués el fet. «Des de l'ajuntament posem a disposició els recursos municipals per treballar, evitar i prevenir que això torni a passar; nosaltres no teníem coneixement d'aquest cas», va assegurar l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez (PSC). Martínez també va recordar que, si bé les administracions locals no tenen competència en aquest àmbit, a Rubí existeix un servei d'orientació i informació per a homosexuals, bisexuals i transsexuals. efe/Ddg rubí

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici per saber què va fer la Generalitat amb anterioritat al suïcidi d'un jove transsexual que va patir una situació d'assetjament escolar, segons va denunciar la seva família. El Síndic va assegurar que ha sol·licitat informació als departaments d'Ensenyament, Benestar Social i Família i al de Salut per conèixer quines mesures prendre arran del presumpte assetjament escolar patit pel menor.

La Llei 11/2014, aprovada el passat any al Parlament de Catalunya, de garantia dels drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, atorga al Síndic la funció relativa a la defensa de drets i llibertats en matèria de no-discriminació de les persones LGBTI.

L'associació Chrysallis, que agrupa famílies de menors transsexuals, va anunciar el dia 25 a la seva pàgina web el suïcidi del jove, Alan, que atribueix a «la pressió i incomprensió en l'àmbit escolar».

Aquest menor va ser un dels primers a Catalunya als quals, a principis de mes, un jutge va autoritzar a canviar el seu nom al DNI i en els documents oficials, després d'un procés en el qual va comptar amb el suport de la seva família.

El Síndic va lamentar «profundament» el suïcidi del jove i vol «evitar que situacions com aquesta es tornin a produir», s'establia en una nota, en la qual fa arribar a la família afectada seu condol i el seu compromís que s'actuarà amb celeritat en l'anàlisi dels fets per evitar la seva repetició.

Arran d'una queixa rebuda anteriorment, el Síndic ja va estudiar la situació dels adolescents LGTBI a les escoles i instituts de Catalunya, i va suggerir que es promoguessin actuacions específiques per tractar aquestes situacions.

Mecanismes de detecció

En concret, va recomanar que s'establissin mecanismes de protocol de detecció i seguiment, que s'apliquessin programes de formació específica per assetjament homofòbic i transfòbic dirigits al professorat, així com programes d'intervenció i de sensibilització cap a la problemàtica que pateixen els alumnes LGTBI.

Per part seva, CCOO va mostrar tot el suport a la família d'Alan i va denunciar la «transfòbia» existent a la societat espanyola «i, en especial, en el sistema educatiu». En una nota, el sindicat va exigir la protecció dels menors transsexuals i una educació inclusiva.

«Una vegada més, la discriminació social que pateixen les persones transsexuals s'ha plasmat de forma cruel i situa el nostre sistema educatiu en el punt de mira: l'assetjament escolar ha acabat amb la vida d'un jove que, simplement, volia viure d'acord amb la seva identitat sentida», argumentava CCOO. Va defensar que l'educació ha d'afavorir la normalització de les diferències i el respecte de la diversitat.