L'Observatori contra l'Homofòbia i el FAGC van expressar ahir la seva total repulsa per l'assetjament escolar que va patir un menor transsexual, Alan, que es va suïcidar el passat 24 de desembre, i van demanar a les administracions que lluitin contra la transfòbia com una emergència social. En aquest sentit, i a través d'un comunicat conjunt, aquestes organitzacions van considerar com a "inadmissible" que la transfòbia i la violència a l'escola hagin afectat de tal manera un menor fins al punt que decidís treure's la vida.

"No podem permetre la falta de polítiques contundents i rigoroses contra l'assetjament escolar cap als menors transsexuals", va subratllar l'Observatori a través de la nota informativa, alhora que va reclamar implementar "mesures urgents" que tinguin com a objectiu eradicar aquest tipus de violència. "Cal donar prioritat a la lluita contra la transfòbia com una emergència social", afegia el comunicat.

"L'Alan va patir un assetjament constant que mai s'hauria d'haver tolerat. Exigim a les administracions que activin totes les eines necessàries -imprescindible implementar totalment la llei 11/2014 i suprimir a tots els efectes qualsevol referència a la disfòria de gènere- per combatre aquesta xacra social, no podem esperar més", van apuntar des de l'Observatori, i van concloure la nota expressant "tot el suport i afecte" als familiars i amics de l'Alan, alhora que feien una crida a favor d'unes mobilitzacions ciutadanes que, precisament, es van deixar notar ahir a la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona, on va tenir lloc una concentració.

"Pressió i incomprensió"

L'associació Chrysallis, que agrupa famílies de menors transsexuals, va ser l'encarregada d'anunciar el passat dia de Nadal el suïcidi d'Alan, de 17 anys. Ho va fer mitjançant un comunicat a la seva pàgina web, en què va atribuir el fet a "la pressió i incomprensió en l'àmbit escolar".

El menor va ser una de les primeres persones de Catalunya a fer valdre l'autorització d'un jutge, a principis de mes, a partir de la qual s'autoritzava el canvi de nom al DNI i en els documents oficials, després de tirar endavant un procés en què el jove va comptar amb el suport de la seva família.

Va ser la mare del menor la que va informar del succés a l'associació: "Sento en l'ànima haver de donar aquesta terrible i trista notícia. El nostre fill Alan es va treure ahir la seva curta vida de 17 anys. No va poder amb la pressió de la societat i ens ha deixat per sempre. Moltes gràcies per tot el vostre suport rebut".

Davant el suïcidi del menor, Chrysallis va indicar que no hi havia "paraules per acompanyar aquest dolor ni per expressar la indignació, frustració i vergonya davant unes administracions que mai arriben a temps, que van sempre per darrere de les necessitats de la infància i adolescència transsexual". "Des de Chrysallis ?se?guirem lluitant perquè la societat respecti les nostres filles i fills, però a Alan ja no li servirà", va concloure l'associació.