El portaveu parlamentari de Ciutadans -C's-, Carlos Carrizosa, va qualificar de «gran mentida» les mesures socials incloses en la proposta d'acord de Junts pel Sí -JxSí- a la CUP, perquè costarien uns 270 milions d'euros a una Generalitat «en fallida» i «intervinguda» per l'Estat. Per la seva banda, el president del grup parlamentari del PPC, Xavier García Albiol, va valorar la proposta d'acord amb la CUP que va presentar ahir Junts Pel Sí -JxSí- per a la investidura d'Artur Mas com a «pura fantasia, una carta de nen a Pare Noel» que busca «enredar» la formació anticapitalista. També es va pronunciar la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, que va opinar que la proposta és «paper mullat» i també una «coartada per investir Mas». Catalunya sí que es pot va voler lligar el resultat electoral de les eleccions espanyoles del 20-D amb el missatge que envia a la CUP. «L'èxit i els resultats favorables d'En Comú Podem fan absolutament inviable la investidura de Mas», va advertir a la CUP el portaveu del grup al Parlament, Joan Coscubiela. També va referir-se al tema el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, quan va assegurar ahir que veu «alguns elements d'indefinició i algunes insuficiències pressupostàries» en el pla de xoc social proposat per Junts Pel Sí a la CUP per intentar aconseguir la investidura d'Artur Mas com a president. efe/ddg girona

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va comunicar formalment a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts -Baix Llobregat- la seva voluntat de renunciar com a alcalde «per motius personals», a escasses dates de saber si la CUP permetrà que CDC i ERC formin govern o si hi haurà eleccions anticipades al març. En un escrit amb data de 22 de desembre, a què va tenir accés Efe, Junqueras planteja també la seva voluntat de renunciar a l'acta de regidor a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i que «aquesta decisió sigui aprovada pel ple» del consistori una vegada hagi estat elegit el nou alcalde.

Junqueras explicitarà oficialment la seva renúncia al càrrec en un ple extraordinari dimarts que ve 29 de desembre, dos dies després que l'assemblea de la CUP s'hagi pronunciat sobre la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat, una decisió que manté en suspens CDC i ERC, en espera de saber si podran formar govern.

Un govern en el qual a Junqueras li correspondria un paper principal com a vicepresident econòmic, segons els plans inicials de Mas.

Fonts d'ERC van assegurar que les raons que l'han mogut a donar aquest pas són «familiars», per deixar alguna de les seves responsabilitats actuals en un moment de gran intensitat política.

«Etapa històrica»

El mateix Junqueras va explicar que deixa l'alcaldia per centrar els seus esforços en «l'etapa històrica que està vivint» Catalunya, que «camina ferma cap a la independència i cap a una societat més pròspera i justa socialment», segons un comunicat de l'ajuntament.

En una carta dirigida als treballadors municipals i els regidors de Sant Vicenç dels Horts, a la qual ha tingut accés Efe, Junqueras al·lega que la decisió de tancar aquesta etapa ha estat «difícil» però l'ha pres «després d'un procés de reflexió i convençut que ha arribat el moment de donar el pas».

Junqueras, que posa fi a un cicle d'11 anys a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, gairebé cinc d'ells com a alcalde, va afirmar que s'emporta «una experiència vital impagable i un bagatge de treball i coneixements» que seran «determinants per continuar treballant al servei del país i de tota la seva gent». La baixa de Junqueras se suma a la que va anunciar ahir l'exalcalde de Palafrugell, Sergi Sabrià, un dels homes forts del partit. Sabrià va anunciar ahi la seva renúncia com a regidor d'ERC. El president d'ERC, Oriol Junqueras, es va mostrar ahir convençut que el procés sobiranista «s'accelerarà en els propers mesos, en les properes setmanes i, també, en els propers dies». En una clara referència a l'assemblea que la CUP farà diumenge que ve, Junqueras va començar el seu discurs al Consell Nacional del partit explicant que «falten quatre dies per a l'acord de govern». Va demanar «responsabilitat» als cupaires i a la resta d'agents polítics, econòmics i socials per garantir l'èxit del procés.