La diputada de la CUP Eulàlia Reguant va admetre ahir que hi ha tensions internes sobre la posició de la formació respecte a la investidura d'Artur Mas, va augurar un resultat ajustat a l'assemblea de diumenge i va confiar que la proposta de Junts pel Sí no provoqui la ruptura del partit. En declaracions a Catalunya Ràdio, Reguant va assegurar que si en l'assemblea que la formació celebrarà diumenge que ve dia 27 a Sabadell -Vallès Occidental- surt un «no» a Mas «i JxS no fa més propostes, anirem a eleccions».

La diputada de la CUP va admetre que el partit està vivint una forta tensió interna per decidir si investeixen o no president Mas, ja que hi ha un corrent del partit, al voltant del grup Endavant, que no accepta la condició de JxS que Artur Mas sigui el president, encara que va admetre que hi ha una altra part de la CUP que estaria disposada a acceptar-lo. Per això, va augurar un resultat molt ajustat en la votació i ha mostrat la seva confiança que aquesta situació no provoqui la ruptura de l'organització.

«Això causa tensió i, evidentment, qualsevol decisió pot generar algunes baixes, però esperem que diumenge puguem fer un relat conjunt i que no hi hagi una fractura de 50-50 dins de l'organització». Reguant ha assegurat: «Un 60-40 pot passar, evidentment, però no crec que això signifiqui la fractura del partit. Fa dies que en parlem, ahir vam fer assemblees territorials i tothom té clar que també és important salvaguardar la candidatura, salvaguardar el concepte i la idea de la unitat popular que fa anys que estem treballant».

Està previst que la votació de diumenge en la qual els cupaires decidiran si Mas és o no el futur president català sigui a mà alçada, la forma habitual en què la CUP pren les decisions, encara que ha explicat que els estatuts preveuen que el vot sigui secret si el 25% dels militants ho sol·licita.

Si finalment l'assemblea decideix no donar suport a la investidura de Mas i «JxS no fa més propostes, s'hauran de convocar noves eleccions», va assegurar. Està previst que assisteixin a l'assemblea, que se celebrarà a la pista coberta d'atletisme de Sabadell, 3.577 persones.

Junqueras, optimista

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, es va mostrar ahir convençut que la CUP recolzarà finalment la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat, però va advertir que, si no fos així, «el marge de maniobra ja seria molt limitat».

Un dia després d'anunciar que deixa l'alcaldia de Sant Vicenç dels Horts -Baix Llobregat-, per a la que va ser reelegit en les municipals del mes de maig passat, Junqueras va assegurar en un entrevista a Catalunya Ràdio que a l'hora de prendre aquesta decisió va pesar el fet que considera que «canviar el país necessita molta dedicació, tota la dedicació».

Respecte a les negociacions que Junts pel Sí manté amb la CUP per estudiar la possibilitat d'investir Mas, Junqueras va assegurar estar convençut que finalment hi haurà acord, ja que «un no acord té un cost massa elevat per al país».

«L'acord ha de ser no només per poder formar govern, sinó per aconseguir una estabilitat parlamentària», va assenyalar el president d'Esquerra, que va assegurar que ERC «s'ha buidat» en les negociacions.

Oriol Junqueras va recordar a la formació assambleària que «tots prenem decisions amb un punt de dificultat per facilitar els canvis» i, en aquest sentit, va assegurar que «ERC ha estat qui més ha cedit, pel bé del país», ja que, va dir el president republicà, en això consisteix la maduresa política.