El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha demanat que "no s'identifiqui el pacte i la cessió que comporta com una humiliació; en paraules col·loquials, com una abaixada de pantalons; no és això, val per Catalunya i val per Espanya per gestionar moments d'altíssima complexitat" política al país i "ara també" a l'Estat. En un acte de Foment del Treball i davant del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, Mas ho ha reclamat per escoltar les urnes "a tot arreu". En aquest sentit, Mas ha recomanat "paciència, perseverança i determinació perquè les sortides es poden trobar" i ha bromejat amb el ministre que tots dos comparteixen almenys que ostenten el càrrec en funcions. Al seu torn, García-Margallo ha defensat que els ponts estan "fets malbé" però no "trencats".

En una intervenció durant l'entrega de premis Carles Ferrer Salat, Artur Mas ha assegurat que és "impossible" sortir d'una "convulsió" econòmica i social sense que tingui conseqüències "polítiques". "Feia broma dels que estem en funcions però no deixa de ser un reflex de l'altíssima complexitat, a Catalunya i ara també a Espanya des del punt de vista polític, i això no canviarà fent discursos". Sense especificar més, Mas ha assegurat que cal fer-hi front "amb bon ànim" i abordar-ho "amb paciència".

De fet, en una possible referència a la governabilitat, ha assegurat que en països amb cultures democràtiques més "avançades" que la de Catalunya i d'Espanya també han viscut situacions semblants i "a vegades costa de sortir-ne". En aquest sentit, i en esmentar les cites a "la implicació del catalanisme a Madrid" durant els discursos anteriors, Mas ha lamentat però que "a vegades en la cultura política de l'Estat el pacte i la cessió que comporta el pacte es considera una humiliació i això no permet escoltar ni pactar com caldria".

Precisament per això, ha instat fer cas a les urnes i no a les lleis. "I això requereix que no s'identifiqui el pacte i la cessió que comporta com un humiliació, en paraules col·loquials com una abaixada de pantalons", ha reblat el cap de l'executiu català. "No és això, val per Catalunya i val per Espanya, per gestionar moments d'altíssima complexitat que tenim avui per avui", en una possible referència també a l'encaix territorial i al procés. "Sabem que el pacte no equival a cap humiliació; és la llavor de l'entesa; i del que ha de ser la possibilitat d'avançar tots plegats", ha afegit més tard en dir que Catalunya és "atractiva" pels inversors. Les paraules de Mas arriben hores després de l'última proposta que ha fet arribar Junts pel Sí a la CUP com a possible pacte per la investidura i el pla de xoc que els cupaires haurien de ratificar en assemblea nacional a Girona aquest diumenge.

Mas ha intervingut just després del ministres d'Exteriors en funcions, José Manuel García Margallo, amb qui se l'ha vist conversar al principi de l'acte. De fet, en l'inici del seu discurs Mas ha bromejat amb el ministre que almenys tenen en comú que ostenten ara per ara el càrrec governament "en funcions". "Jo des de fa tres mesos", hi ha afegit Mas.

Cap pont trencat

Precisament Margallo ha apel·lat al catalanisme polític de figures com Francesc Cambó, Carles Farrer Salat o Jaume Vicens Vives. I és que el titular d'Exteriors ha reclamat que Catalunya "continuï sent" terra de modernització del país i d'acollida de treballadors. "Hem viscut temps convulsos però hem sabut mantenir el rumb", ha dit sobre la crisi econòmica. "Sobre aquests ciments hem de renovar l'edifici en comú; hi ha ponts fets malbé però cap de trencat; hi ha hagut descords però no comiats irreversibles".

Per això ha fet una crida a parlar "amb generositat , amplitud de mires i interès general" per buscar una solució de concòrdia a l'encaix de Catalunya i Espanya. "Sempre dins la llei", ha reblat. "Som a temps de recuperar el que mai s'hauria d'haver extraviat, l'esperit de pacte i de concòrdia".