La proposta que ahir va presentar Junts pel Sí se situa en la línia del que la coalició ha anat perfilant en les últimes setmanes. Defensa una presidència «coral» i «de transició», recull les mesures per un pla de xoc social i proposa garanties jurídiques per construir estructures d'estat i no quedar al marge de la legalitat.

President de transició

Junts pel Sí reitera la seva proposta anterior a crear una presidència compartida amb Mas com a president «de transició» i Junqueras, Romeva i Munté per encapçalar tres macroconselleries, així com també la inclusió d'una moció de confiança al cap d'un any. És de transició perquè, segons Romeva, servirà per passar de l'estatus actual a l'estatus constituent».

BCN World i ATLL

Pel que fa al controvertit complex turístic BCN World, el document assenyala que es deixa «en suspens» la tramitació del pla director urbanístic i s'obre un grup de treball per revisar el projecte. En referència a l'empresa Aigües Ter Llobregat, el text no especifica si es revertirà l'adjudicació a una empresa privada i deixa l'assumpte per al procés constituent, moment en el qual es debatrà el model de gestió de l'aigua.

Reduir llistes d'espera

En sanitat, el document insta a aplicar una moratòria al consorci Sanitari de Lleida per garantir que el configuraran únicament entitats públiques; inclou fons per a la reducció de llistes d'espera (96 milions) i demana reobrir alguns centres d'atenció primària i d'urgències.

Educació i pobresa

Entre d'altres, proposa incrementar les beques menjador que cobreixen el 100% del cost, desplegar protocols perquè la Generalitat i les empreses energètiques comuniquin als serveis socials els talls de subministraments; i prioritzar el destí dels habitatges públics de lloguer per als casos en mans de les taules d'emergència i evitar desnonaments.

Salari mínim de 1.000 €

El document inclou la recuperació de la renda mínima d'inserció com a «dret subjectiu» -70 milions d'euros addicionals- i un augment de places de residència i serveis a domicili per a persones amb dependència -50 milions d'euros-. També s'aposta per sou mínim de 1.000 euros en la hipotètica Catalunya independent.

Estructures d'Estat

La proposta té en compte també impulsar la dació en pagament, la reconversió de l'Institut Català de Finances -ICF- en un banc públic i la creació d'altres estructures d'Estat com ara un ministeri d'Exteriors. També un marc jurídic «per garantir la seguretat» del procés constituent, a través de la creació d'una assemblea constituent que treballi per la redacció «de manera democràtica» una futura Constitució catalana.