El passat 26 d'octubre va quedar constituït el Parlament de la XI legislatura. Han hagut de passar gairebé dos mesos perquè, aquest dimarts, s'hagi creat la primera comissió parlamentària, la de l'Estatut dels Diputats. Es tracta d'una comissió que pot començar a funcionar reglamentàriament encara que no s'hagi investit un president, perquè no té impuls capacitat d'impuls legislatiu. Per contra, les comissions legislatives continuen bloquejades a l'espera d'un acord entre Junts Pel Sí i la CUP. La diputada de JxSí Magda Casamitjana ha estat escollida presidenta de la comissió. També aquest dimarts ha quedat constituïda la Diputació Permanent, el màxim òrgan parlamentari durant les vacances parlamentàries.

La comissió de l'Estatut dels Diputats està formada per Casamitjana en representació de JxSí, José María Espejo-Saavedra (C's), Alícia Romero (PSC), Joan Josep Nuet (Sí Que Es Pot), María José García Cuevas (PPC) i un diputat de la CUP que el partit encara no ha nomenat. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha presidit la sessió constitutiva tant d'aquesta comissió com la de la Diputació Permanent.

Durant les properes setmanes també quedaran constituïdes les altres comissions no legislatives, la de matèries secretes i reservades, Sindicatura de Comptes, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Peticions, Reglament i la del Síndic de Greuges. Les comissions legislatives només es constituiran si abans del 10 de gener hi ha un acord d'investidura.

Pel que fa a la Diputació Permanent, que presidirà Carme Forcadell , estarà formada a més de per la presidenta, per Jordi Turull, Anna Simó, Josep Rull, Marta Rovira, Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Lluís Corominas, Muriel Casals i Ramona Barrufet per part de Junts Pel Sí; Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa, Fernando de Páramo i José María Espejo-Saavedra per part de C's; Miquel Iceta, Eva Granados i Assumpta Escarp per part del PSC; Lluís Rabell i Gemma Lienas per part de Catalunya Sí Que Es Pot, Xavier García Albiol i Enric Millo per part del PPC; i Antonio Baños i Gabriela Serra per part de la CUP.