el cas Traiber no és nou, però ha agafat volada aquesta setmana després d'una contundent acta del jutge del cas Innova, Diego Álvarez de Juan. En 27 pàgines el magistrat ha imputat ni més ni menys que una cinquantena de metges en relació amb la implantació de pròtesis defectuoses de la marca Traiber i en l'acceptació de suborns per part d'aquesta empresa per "mantenir la boca tancada".

Álvarez de Juan ha fet públics els noms dels facultatius, dels centres sanitaris on treballen, i fins i tot relaciona en el cas diversos alts càrrecs públics catalans. La comunitat mèdica ha rebut la notícia amb incredulitat i amb certa indignació per la contundència de l'auto judicial. Els facultatius implicats que han parlat, ho han fet per desmentir els fets i per negar qualsevol relació amb Traiber. També els centres sanitaris han assegurat que no els consta haver treballat amb aquesta empresa. Demanen celeritat a la justícia i que això s'aclareixi com més aviat millor per no tacar el prestigi de la seva professió. Álvarez de Juan, per la seva banda, veu en el cas "tres circumstàncies d'aparença delictiva": primer, la pressió a metges de l'hospital de Reus, amb ajuda de representants de l'Ajuntament, perquè compressin pròtesis Traiber; segon, suborns a metges en formes de presumptes pagaments en metàl·lic per col·locar les seves pròtesis; i tercer, col·locació de pròtesis suposadament en mal estat.

"Royalties" a metges

En els documents intervinguts hi apareix sovint la paraula "royalties" en relació a pagaments als metges per implantar pròtesis de Traiber. Tanmateix, el jutge descarta que aquests "royalties" siguin els que tipifica la Llei de Patents i, per tant, siguin legals. Al contrari: "hi ha indicis per pensar que el que Traiber entén per "royalties", en realitat són presumptament negocis jurídics simulats que s'utilitzen per encobrir el pagament de comissions irregulars", remarca Álvarez de Juan, que veu una "òbvia intensitat criminal" per part dels facultatius que van acceptar "royalties", acte que "fa saltar el jurament hipocràtic pels aires" i "suposa un gran cop a la línia de flotació del codi deontològic mèdic". D'altra banda, les informacions recollides per la Guàrdia Civil apunten també a pagaments en metàl·lic, regals de Nadal i viatges de congressos. El jutge plasma en el seu escrit el viatge d'un facultatiu a Egipte el 2008, i d'altres a Cap Verd el 2008, República Dominicana el 2009 i Cuba el 2010.

Pròtesis en mal estat

Com a resultat d'una denúncia de la responsable tècnica de Traiber S.L., el jutge va detectar que la fabricació d'implants no havia seguit els procediments adeqüats; s'havien estès indegudament les dates de caducitat dels productes, els processos de fabricació no tenien controls ambientals i les pròtesis no tenien certificats d'esterilització. En la inspecció es van localitzar implants de polietilè fabricats i esterilitzats l'any 1998 amb una caducitat d'implantació de fins a cinc anys, però reetiquetades amb data de caducitat de 2014 -és a dir, onze anys més tard del permès. També es falsejava l'etiqueta referent a la esterilització.

Segons recull l'informe que va fer la Generalitat el 2014, Traiber va fabricar i comercialitzar productes sanitaris amb el certificat CE fals; va falsejar llicències, va vendre pròtesis sense certificats d'esterilització, no disposava de certificats analítics del proveïdor de l'aigua desmineralitzada que utilitzaven per aclarir productes, no figuren controls microbiològics i una llarga llista d'irregularitats ambientals.

"Modus operandi"

La declaració de la coordinadora tècnica de Traiber revela la manera d'actuar dels responsables de l'empresa. La treballadora apunta directament al director, que és "qui tenia coneixement de tot", i també creu "que tot el personal de Traiber en tenia coneixement". Així mateix, segons la coordinadora hauria dit que si el director anava a la presó "no hi aniria sol sinó que molts anirien amb ell, afirmant: "si estiro la manta..."". El jutge també destaca de la seva declaració que a finals de 2014, mentre l'activitat de l'empresa estava aturada per l'inspecció de sanitat, Traiber estava "precintada i no es podia fabricar ni vendre res". Tanmateix, un operari va comentar a l'operadora que l'empresa havia fet dos vendes de productes a Portugal i a Japó entre d'altres.

O com durant els anys 2013 i 2014 la marxa dels treballadors va obligar l'empresa a "subcontractar diversos tallers mecànics que no eren especialistes en la fabricació de pròtesis i no estaven ni certificats ni homologats. Ells els enviaven la matèria primera i els plànols i ells desenvolupaven les peces".

Traiber i Reus

Segons l'acte del magistrat, alguns metges de l'hospital Sant Joan de Reus van reconèixer haber rebut pressions per part d'alguns responsables de l'Ajuntament de Reus -el regidor de CiU Marc Arza i la llavors primera tinent d'alcalde, Teresa Gomis-, per tornar a comprar pròtesis Traiber després que el centre sanitari hagués canviat de proveïdor.

Menció d'alts càrrecs

El jutge veu en la declaració i en els documents del representant de Traiber Luís Márquez Álvarez, "indicis sòlids" de les reunions d'aquest empresari amb diversos alts càrrecs del Govern. A l'agenda de Márquez hi ha anotacions com "Avui visita al Conseller Empresa Sr. Mena + Alcalde -en referència a l'exalcalde de Reus, Carles Pellicer-", o també referències al conseller de Salut en funcions, Boi Ruiz. Fins i tot hi ha una anotació del 4 de novembre de 2010 en la que hi apareix el nom del president de la Generalitat en funcions, Artur Mas. Aquesta setmana tant Mas com Ruiz han negat aquestes reunions.

Manca d'inspeccions

Álvarez de Juan posa sota sospita el paper que van jugar tant la Generalitat com el Ministeri de Sanitat en relació a la falta de control que hi va haver sobre l'empresa de les pròtesis. Segons el jutge, els dos orgnismes públics no van fer cap inspecció a l'empresa, incorrent, en un delicte de "negliència in vigilando" per no garantir la salut dels pacients.