El nou president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, es va adreçar ahir a Junts pel Sí i les CUP per demanar-los que arribin a una entesa per seguir amb el procés independentista. "Estem orgullosos de vosaltres i ho esteu fent bé. Endavant. Però arribeu a un acord com sigui", va exclamar davant de respresentants polítics com Raül Romeva, Antonio Baños o Gabriel Rufián.

Cuixart encapçalava l'única candidatura que es presentava a la renovació de la junta i que va obtenir 5.450 dels 5.719 vots emesos en un procés de llistes obertes. Entre els objectius de la nova etapa a l'entitat, va destacar "eixamplar la massa social de l'independentisme", inclosos, va dir, els qui només estan pel dret a decidir. "No ens sobra ningú, amb tota la contundència del món, també els volem a tots", va assenyalar Cuixart sobre el fet d'acollir el màxim nombre de persones que volen un futur nou per a Catalunya tot i que això signifiqui abarcar els qui no aposten per la independència però sí pel dret a decidir. Una opció que Cuixart no amaga que des d'Òmnium es veu amb "escepticisme". "Però com que som demòcrates, ens hi trobarem i podrem fer un tros de camí junts, res de passos al costat, seguim endavant", va insistir. Adreçant-se als socis de l'entitat, més de 54.000 arreu del món, Cuixart va demanar que avisin la junta si hi veuen una tendència cap a l'"excessiu protagonisme" de l'entitat allunyant-se de la seva funció de ser "espai amable" per "arribar a consensos" entre societat civil, entitats culturals i partits polítics.

A banda de Cuixart, la candidatura la completen l'antiga portaveu i diputada d'ERC Marina Llansana (que serà vicepresidenta primera), Joan Vallvé (vicepresident segon), Jordi Bosch (secretari). Per la seva banda, Eulàlia Solé, Elena Jiménez, Sergi Rovira, Montserrat Gimeno, Ismael Peña, Jordi Ferré i David Basora seran vocals i ja formaven part de la Junta Directiva sortint, a la que s'incorporen Lluís Duran, Marina Gay, Carme Laura-Gil (exconsellera d'Ensenyament), Roser Sebastià, Clàudia Pujol, Marta Garsaball, Blanca de Llobet i Òscar Gimeno.

En el marc de l'Assemblea ?General de l'entitat, a banda ?d'escollir el president i renovar la junta, ahir també es va aprovar el Pla de Treball i el Pressupost pel 2016.